2020. június 2., keddMa Anita, Kármen napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2020.06.02. Anita, Kármen Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Filléres novellák egy képhez

Filléres novellák egy képhez

A vörös matrica, a nyolcadik utas, a Fekete Olaj.  Mit lát három kortárs magyar író ugyanabban a képben? És milyen novellára ihleti őket egy grafika, amihez nem tartozik történet, sőt, még címe sincs? Az Index első novelláskötete, az Istennek nehéz néhány szerzőjét arra kértük, hogy írjanak novellát állandó illusztrátoruk, Fillér Máté egy rajzához. A grafika fent látható, a könyv pedig itt vásárolható meg.

Mán-Várhegyi Réka: Amióta kikerült a vörös matrica az ajtónkra

Amióta kikerült a vörös matrica az ajtónkra, családi életünk majdhogynem idillivé vált. Meglep, hogy minél több bajunk van a világgal, annál nagyobb türelemmel fordulunk egymás felé. Nem erre számítottam. Műveljük magunkat, amerikai és brit egyetemek kultúrtörténeti előadássorozatait követjük, veretes nagyregényeket olvasunk, növényi alapú táplálkozást folytatunk.

A lányom azt állítja, csupán azért vagyunk ilyen előzékenyek egymással és az élővilág maradék részével, mert egyre fokozódó politikai-ökológiai depressziónk nem hagy helyet magánéleti nyavalyáknak, pitiáner sértődéseknek, lelkiismeret-furdalásnak. Irén tizenhat éves, naponta kétszer siratja a jövőjét.

Jobb híján a konyhában jógázom. Miközben a napüdvözleteket gyakorolom, hangosan, fújtatva szuszogok úgynevezett uddzsájí légzéssel, azt hiszem, ez lehet az oka, hogy mozgás közben kényszeresen olyan közéleti személyiségek képe lebeg lelki szemeim előtt, akiket egy kanál vízben meg tudnék fojtani. Egy kanál víz. Békés, ugye?

Már az ötvenvalahányadik napüdvözletnél tartok, amikor a lányom átmászik rajtam, kilép az erkélyre, ledobja a fürdőköpenyét. Anyaszült meztelenül elkiáltja magát:

– Híveim!

A lefelé néző kutyából visszatérek a harcos ászanába, ebbe beleragadva nézem Irént. Csöpög az izzadtság az államról a matracra.

– Híveim! – kiáltja újra.

Oda kéne mennem és be kéne ráncigálnom a konyhába? Vagy éppen ellenkezőleg, hagynom kell, hogy végre egy kicsit őrültnek érezze magát?

Valahol a közelben a huzat bevág egy ablakot. A távolban további mentőautók szirénáznak. Irén ácsorog még egy darabig az erkélyen, aztán belép a konyhába, leroskad a hokedlire.

– Nem tudom, mit akartam ezzel – mondja, és megint bőg. Innen látom, ahogy a könnyei kis tócsává rendeződnek a viaszosvásznon.

Cserna-Szabó András: Budapesti tavasz

Waárhegyi őszintén örült a karanténnak. Végre nem kell bejárnom a melóhelyemre, gondolta, aludhatok, amíg akarok, és végtelenítve nézhetem a filmeket a kanapéról. A kaját a kifli.hu-tól, a bort a Bortársaságtól, a sört a Beergourmet-tól rendelte. Online átutalással fizetett, a futár csak letette a cuccot az ajtaja elé, érintésmentes vásárlás. Waárhegyi legényember volt, másnéven szingli, pedig már negyvenéves is jócskán elmúlt. Előkereste a szekrény tetejére száműzött kartondobozokból a régi dvd-ket és a lejátszót. Húszas éveiben, míg fel nem falta minden szabadidejét a munka (egy lélekölő cégnél dolgozott egy lélekölő pozícióban, mint szinte mindenki), a sci-fi-horror lelkes rajongója volt. Március közepétől minden napja szinte ugyanúgy telt: délelőtt 11-kor kinyitott egy üveg rozét, elhevert a kanapén, és elkezdte sorban nézni a régi filmjeit. A nyolcadik utas: a Halál, A bolygó neve: Halál, A valami, Holtak hajnala, A köd, Kocka… Néha rendelt egy pizzát a netpincéren, máskor pár percre felnézett egy pornóoldalra. Aztán megivott néhány prémium cseh lagert, és folytatta a mozizást.

Később már a redőnyt sem húzta fel nappalra, és a pizsamáját sem cserélte farmerra és pólóra reggelente. Boldog volt. Mikor mind a 120 dvd-jének a végére ért, rájött, hogy még mindig A nyolcadik utas a műfaj legjobbja, ezután már csak ezt nézte. Nyolcszor-tízszer is egy nap. A telefonját kikapcsolta. Így aztán azt sem látta, hogy a szülei sms-ben adták hírül, 97 éves nagymamáját (aki egy budapesti öregotthon lakója volt) elragadta a koronavírus. Biztos home office-ban dolgozik, gürizik, mint a güzü, mentegette fiát az anyja, amikor az apja szidta, mint a bokrot, amiért az nem válaszol az sms-re. Az apja csak legyintett.

Aztán május elején egyszer csak a laptopjához hívta az öreg Waárhegyi a nejét. Dolgozik, mi? – kérdezte szemrehányóan az asszonyt, és a képernyőre mutatott. Fia pár perce posztolt egy képet a fészbukra. Fölötte ez a szöveg volt olvasható: „A konyhaasztalon állok. A nyomomban vannak. A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/tarca/2020/05/23/kephez_irt_novellak_2/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt Christo, a csomagolóművész

Meghalt Christo, a csomagolóművész

84 éves korában meghalt Christo Vladimirov Javacheff, azaz Christo, a bolgár származású, de az Egyesült Államokban …