2020. március 31., keddMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2020.03.31. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ezt a láthatatlan embert látni kell

Ezt a láthatatlan embert látni kell

A láthatatlan ember talán a legegyszerűbb szörnyeteg, akit ábrázolni lehet a filmvásznon, kell hozzá pár szélgép, néhány vékony damil, pár mágnes, és ennyivel elég elhitetni, hogy bemászott a függönyön, fellökte a bútorokat, és magához ragadott egy konyhakést. És ezeket a trükköket már majdnem száz évvel ezelőtt, az 1933-as A láthatatlan emberben is elsütötték, szóval mit tudna hozzátenni egy 2020-as változat? A válasz az, hogy nem hozzáad, hanem új perspektívát mutat Leigh Whannell (Upgrade, Insidious 3.) filmje, a szörnyeteg helyet ugyanis kíméletlenül az áldozatára fókuszál.

Azzal az áldozattal, aki A láthatatlan ember elején éppen megpróbál megszökni otthonról, láthatólag régóta tervezett mozdulatokkal, teljes titokban. Cecilia percek alatt összekapja magát, lekapcsolja a biztonsági rendszert, a film első tökéletes ijesztgetésében belerúg egy váratlan tereptárgyba, de biztonságban át tud mászni a kerítésen. A ház nem is úgy néz ki, mintha egy hús-vér ember tulajdonában lenne, hanem inkább mintha egy mesterséges intelligencia tervezte volna a maximális hatékonyság elvei szerint. A tulajdonosa, mint később kiderül, Adrian Griffin startup-milliárdos, akinek még sikerül a szökés utolsó pillanatában halálra rémisztenie Ceciliát. A nő elmenekül.

De nincsen biztonságban. Amíg meghúzza magát egy barátnál, egyre több jel mutat arra, hogy az exe, akinek közben a halálhírét hozták, valahogy jelen van – egy ablak kinyílik, egy tojás odaég, egy fotel furcsán horpad. Cecilia láthatóan nagy traumán van túl, az utcára is alig bír kimenni, de amiknek a szemtanúja lesz ő is, és mi, a nézők is, azt nem lehet poszttraumával magyarázni. Főleg akkor nem, amikor ezek a jelenségek egyre erőszakosabbak lesznek.

009

Fotó: outnow.ch

A láthatatlan ember

Index: 8/10

Imdb: 7,3

Rottentomatoes: 91%

Metacritic: 71/100

Whannell kétféleképpen gazdagítja a láthatatlan ember sztorijának lényegét: az egyik az, hogy gyakorlatilag úgy dolgozza fel, mint egy kísértetfilmet, amiben egy láthatatlan, feltehetőleg bosszú által vezérelt szellem randalírozik. Az elemek szinte ugyanazok: furcsa zajok, furcsa mozgások, és az általános félelem, hogy […]A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2020/03/27/a_lathatatlan_ember_the_invisible_man_elizabeth_moss_horror_filmek_2020/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Minden versben van egy sor, amit a költő sem ért

Minden versben van egy sor, amit a költő sem ért

“Tényleg nem hallják a hangom, vagy csak úgy tesznek mintha nem hallanák?” – teszi fel a …