2022. augusztus 10., szerdaMa Emőd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.10. Emőd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft

Először nyerte fekete-afrikai író a Goncourt-t

A számunkra különös, már-már kimondhatatlan nevű Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író nyerte idén a Goncourt-díjat Az emberek legtitkosabb emlékezete (La plus secrète mémoire des hommes) című, idén augusztusban az Éditions Philippe Rey és a szenegáli Jimsaan kiadó gondozásában megjelent könyvével. Személyében először kapta meg fekete-afrikai író a franciák legendás, minden író által vágyott trófeáját, ami nagyon nagy szó.

Az immár négykötetes szerző, aki nemcsak az első fekete-afrikai, de az eddigi legfiatalabb Goncourt-díjas is, így nyilatkozott, miután megtudta, ő nyerte a legnagyobb francia irodalmi díjat.

Nagyon-nagyon boldog vagyok, hálás és elmondhatatlanul megérint ez a díj. A Goncourt Akadémia ezzel egy nagyon érdekes jelet küldött a frankofon világnak.

Mohamed Mbougar Sarr 1990-ben született a szenegáli fővárosban, Dakarban. Hétgyerekes értelmiségi családban nőtt fel a szenegáli Diourbelben, majd az ország egyik legelitebb fiúiskolájába, a Saint-Louis katonai akadémiára járt. Ennek elvégzése után Párizsban iratkozott be egyetemre, irodalmat és filozófiát tanult, ám a doktori iskolát már nem végezte el, mert a fikció elsodorta. 

Hirdetés

A 461 oldalas regény mintegy száz évet fog át és 2018-ban indul azzal, hogy egy fiatal szenegáli író, Párizsban rábukkan egy legendás könyvre, az 1938-ban kiadott Az embertelenség labirintusa című kötetre. A mű szerzőjét „a néger Rimbaud”-ként emlegették annak idején, aki a könyve megjelenését kísérő botrányok miatt nyomtalanul eltűnt. Diégane nyomozni kezd a titokzatos T. C. Elimane után, és

a gyarmatosítás meg a soá tragédiájával szembesül.

A regény helyszínei Szenegál, Argentína és Franciaország.

Diégane Párizsban összejár egy csoport fiatal afrikai íróval, akik rendszeresen beszélgetnek, vitatkoznak, isznak, szeretkeznek, és rengeteget töprengenek azon, mit is jelent száműzetésben alkotni. Diégane két nőhöz vonzódik: a démoni Sigához, aki nagy titkok tudója, és az öntörvényű fotóriporterhez, Aidához.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/11/04/goncourt-dij-mohamed-mbougar-sarr-kortars-irodalom-francia-irodalom/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Megvannak a Cseh Tamás művészeti pályázat nyertesei

A művészeti pályázat célja az volt, hogy az 1. kerület egykori lakója, Cseh Tamás emlékét …