2022. augusztus 10., szerdaMa Lörinc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.10. Lörinc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft

Egy intenzív osztály éjjeli műszakjában született az új magyar Covid-regény

– Nem, ez nem az első magyar Covid-regény, hanem a harmadik a hazai könyvesboltok polcán. Tavasszal egy sürgősségin dolgozó ápolónő (Baji Anikó) már írt egyet, illetve egy temesvári író (Mandics György), aki a Szent László Kórházban volt betegként, szintén megjelentetett egy visszaemlékezést. Én intenzív osztályon dolgoztam gyógytornászként a pandémia előtt is, ott voltam a Covid-járvány alatt, és ma is az egészségügyben szolgálok. A saját regényem azért különleges, mert nem naplószerű és nem is riportkönyv; szépirodalmi mű. 

Frontvonalban dolgozóként mikor volt ideje megírni ezt a regényt? 

Korábban az osztályon mindig nappal dolgoztam, majd a járvány legsúlyosabb hónapjaiban már segédápolónak osztottak be minket, gyógytornászokat tizenkét órázni. Én az éjszakai műszakot választottam a kisgyermekeim miatt, hogy napközben velük lehessek. Az osztály általában éjjel két óra tájban elcsendesedett; ekkor volt időm egy kicsit megállni, rendbe tenni a gondolataimat és jegyzetszerűen leírni azokat az értékes, pozitív dolgokat, amelyeket, úgy éreztem, érdemes regény formájában megjeleníteni. Aztán a műszak végén hazamentem, elvittem reggel óvodába, iskolába a gyerekeket, és utána otthon leültem írni; többnyire az alvás rovására. 

Hirdetés

Ki kellett írnia magából a tapasztaltakat.

Igen, az érzéseket, benyomásokat. Miután megszületett a kézirat, a főszerkesztőm és a kiadóm több hónapnyi munkával segített igazi könyvvé formálni. Végig az vezetett, hogy az olvasók a regény által betekintést nyerhetnek a mi munkánkba is, és kaphatnak egy képet arról, hogyan zajlik egy-egy nap a Covid-intenzíven. Írásommal szeretném kifejezni hálámat az orvosok és szakdolgozók felé, akikkel együtt dolgozhattam, és minden egészségügyi dolgozó felé, aki példaértékű csapatot alkotott a kórházakban. 

Ez egyszeri kirándulás volt az irodalomba, vagy lesz folytatása?

Ennek a regénynek nem lesz folytatása. Más témájú regényeket viszont még tervezek. 

Ez dokumentumregény?

Nem, tisztán szépirodalom. Az elmúlt másfél évben azokkal a covidos betegekkel találkoztam, akik a legsúlyosabb állapotban voltak, és gépi lélegeztetésre szorultak. Elsősorban az ő bátorságuk és kitartásuk ihlette a regényemet, amely elvileg „fiktív”, azonban megtörtént események szolgáltak alapjául. A regény cselekménye nemcsak Covid-intenzíven játszódik, sok más helyszíne, aspektusa is van. Igyekeztem több szempontot is megragadni és értelmezni: nemcsak az egészségügyi dolgozók, hanem a betegek és a hétköznapi emberek szemszögéből is megmutatni a nehézségeket és megragadni a fontos dolgokat.

BP-3387

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

Azért kérdeztem, hogy mennyire dokumentumregény, mert a végén van egy Orvosi szakkifejezések szótára rész, amolyan szócikkgyűjtemény, amely az intenzív osztályon a Covid-betegek gyógyításánál használt orvosi kifejezések magyarázata.

Kifejezetten ragaszkodtam hozzá, hogy a regény végén ott lehessen ez a szótár. A könyvet egyrészt a kollégáimnak szántam, minden olyan egészségügyi dolgozónak, aki a járvány idején foglalkozott covidos betegekkel; másrészt a laikusoknak is, és szerettem volna, ha nem riasztja el őket a sok idegen, latin kifejezés. 

Kísértetek álarcban, ez a regény címe. Mit jelent?  

Az intenzív osztályon használunk egy maszkot, NIV-maszk a neve. A noninvazív lélegeztetéskor a beteg arcára szorosan rögzített műanyag maszk ez, amelyet a lélegeztetőgéppel a légzőkör köt össze. Ez egy álarcszerű maszk, ekkor a beteg még nem tubuson keresztül kapja az oxigént, nincs altatva, ébren van. A Covid-járvány előtt egy akut légzési elégtelenséget néhány óra alatt áthidaltunk ezzel a megoldással az osztályon, míg a második hullám idején a covidos betegeink gyakran napokig viselték a NIV-maszkot, ami semmilyen értelemben nem kényelmes. Ők mégis kibírták, mert meg akartak gyógyulni; felültek, tornáztak, együttműködtek, haza akartak jutni. Szerettem volna nekik emléket állítani a könyvvel, ezért lett ez a cím; hiszen mindegyik betegnek ott volt a családja, a munkája, a szerettei, akik hazavárták. Saját, egyéni történetük volt.

A könyv borítója sem mindennapi. 

Egy olasz festőtől, Pier Toffolettitől kaptam „ajándékba”. Ő 2020 márciusában nyolc portrét festett olasz egészségügyi dolgozókról. Az egyiket használtuk fel a borítóhoz, és azóta is tartjuk a kapcsolatot. Már dolgozunk azon, hogy a könyvet olasz nyelvre is lefordítsák. 

BP-3414

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

Milyen fogadtatása volt a regénynek?

Azt biztosan állíthatom, hogy a kollégák örültek neki. Nagyon jólesett gyógytornászként, hogy a fizioterapeuták társaságának (MGYFT) elnöke és a szakdolgozói kamara (MESZK) elnöke is gratulált, sőt felkarolták a könyvet, segítik a terjesztést az egészségügyi dolgozók körében. A laikus olvasók első visszajelzése alapján „pontos, érdekes és hiteles”… empatikus és nagyon szomorú a könyv. Igyekeztem minden tudásomat és tapasztalatomat belesűríteni és elmélyíteni a témát, amennyire csak lehet. 

Az irodalom lehetőséget ad az olvasónak arra, hogy valaki „másnak a szemével lásson”. Nekem a négy főszereplőn keresztül az volt a célom, hogy abból a káoszból és abból a rengeteg drámai szituációból, ami a járvány ideje alatt a kórházakban volt, megmutassam az emberi helytállást. Valamit, ami értékes és őszinte.

Szerintem a szépirodalom kiváló eszköz arra, hogy megőrizzünk valamit, ami tiszteletet érdemel; nekem sem a haszonszerzés volt a célom az írással, és nem is az egészségügyi rendszert kritizálom, mert én az egyetem elvégzése óta az egészségügyben dolgozom, szeretem a szakmám, szeretek betegekkel foglalkozni, és ezt folytatni is fogom, amíg van bennem erő. 

BP-3356

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

A regény egyes részei nagyon realisztikusak. Az intenzív osztályon a beöltözés leírása olyan, mintha az olvasó is ott lenne…

Ezek a valóságos élményeket tükrözik. A regényben két olyan szereplő van, aki egészségügyi […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/10/30/egy-intenziv-osztaly-ejjeli-muszakjaban-szuletett-az-uj-magyar-covid-regeny/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Megvannak a Cseh Tamás művészeti pályázat nyertesei

A művészeti pályázat célja az volt, hogy az 1. kerület egykori lakója, Cseh Tamás emlékét …