2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft

Divat lett vadnyugati szellemvárost venni

A 32 éves Brent Underwood három évvel ezelőtt gondolt egy nagyot, és vett magának egy kaliforniai szellemvárost. Nem az ő árajánlata volt a legnagyobb a nyilvános liciten, ám a konzervatív felfogású eladónak jobban tetszett a fiatal vállalkozó mitikus vadnyugatra felépített turisztikai elképzelése, mint a másik vevőjelölt marihuána tematikájú vidámpark-ötlete. Brent, az általa alapított 180 hostel profitjából 1,4 millió dollárt (kb. 433 millió forintot) fizetett ki Cerro Gordo egykori bányászváros tulajdonjogáért. Ebbe az összegbe beleszámították a szellemváros gondnoka, a 22 éve kincsvadászként magányosan itt vegetáló Robert Desmarais tíz évre előre bekalkulált fizetését is.

A környék első írásos megemlítése egy ötfős mexikói csapatnak köszönhető, amelyik 1811-ben térképezte fel a környéket. Ők adták a Cerro Gordo elnevezést a völgynek, amelynek jelentése „Zsírhegy, vagy Zsíros hegy”, amely valószínűleg a felszínen talált kisebb-nagyobb méretű ezüströgökre utalt. Felfedezésük hamar feledésbe merült, mert az őshonos serrano indiánok kincsvadászatuk közben megtámadták őket, a csapat tagjai közül hármat megöltek, az életben hagyott két főt pedig hosszas fogság után csak úgy engedték szabadon, hogy megígértették velük, hogy soha nem fognak ide visszatérni. Ha személy szerint ők nem is, de beszámolóik alapján az ezüstre éhes mexikóiak 1862-ben csak visszatértek a helyszínre. 

Pablo Flores vezetésével ekkor indult el az a nagyszabású bányászati munka, amely lényegében a település 1865-ös megalapítását eredményezte.

Hirdetés

A hegyekben álló ezüstről szóló mesék hamar benépesítették az Inyo-hegy északnyugati fekvésű völgyét. Ezt a soha vissza nem térő urbanisztikai fejlődést látva, Victor Beaudry ekkor nemcsak egy kocsmát nyitott gyorsan a bánya közelében, hanem a kifizetetlen számlák után szépen lassan meg is szerezte a teljes hegy, később az egész hegység bányászati jogát is az alkoholban gyógyírt kereső bányászoktól. A kocsmáros gyorsan épített is két olvasztót.

shutterstock 1802860759

Fotó: Shutterstock

Pár év elteltével már ő lett a környék legvagyonosabb embere. Ennek tükrében nem meglepő, hogy a kocsmáros alapította meg az Union Mine névre hallgató bányavállalatot. Ehhez a vállalkozáshoz 1868-ban társult egy Mortimer Belshaw nevű üzletember, aki a saját pénzéből nemcsak, hogy megépíttette az első Los Angelesbe közlekedő teherkocsi állomást, hanem ki is építette a Yellow Grade Road néven ismert első országutat is, amelynek használatáért persze pénzt kért.

Az amerikaiak hivatalosan 1869-ban vették át a város üzemeltetését. Az egyre nagyobb mennyiségben előkerülő ezüst és ólom miatt 1870-ben két új nagyobb teljesítményű olvasztót is felépítettek a város szélén és a közeli Owens-tónál. A két gép napi 9-10 tonna nemesfémet olvasztott. 

A Cerro Gordo és a később alapított többi Owens-völgyi város kezdeti sikeréhez persze hozzájárult az a tény is, hogy ezen a területen ekkoriban még bőséges mennyiségű tiszta forrás és hatalmas területeket lefedő fenyves állt rendelkezésre.

Ez utóbbi tény kiemelése talán azért is fontos, mert ennek a több négyzetkilométeres vadonnak a kivágása miatt lett napjainkra végérvényesen kopár, cserjés, és elsivatagosodó Kalifornia, Nevada és Arizona szinte összes hegysége és völgye. Más szóval brutális volt a nemesfémbányászat környezetre gyakorolt pusztító hatása. Ellenben tény az is, hogy az itt kibányászott ezüst jelentősen elősegítette Los Angeles regionális fejlődését.

Az első problémák 1875-ben jelentkeztek.

Az addig feltárt járatokban egyre kevesebbszer került már elő értékes ásványkincs, a vízkészletet kifogyott, amit a rossz időjárás miatt két hónapig nem is tudtak feltölteni, ráadásul az időközben kijózanodó bányászok beperelték az Union Mine bányavállalatot is, vitatva a terület felett, az ő illuminált állapotukat kihasználó furmányosan megszerzett tulajdonjogát.

Ezt az utóbbi problémát 1876 januárjában úgy orvosolták, hogy létrehozták a Cerro Gordo Unió Konszolidált Bányászati Társaságot, amelyben kivétel nélkül mindegyik kocsmai tartozása miatt szegénnyé vált bányász tulajdonrészt kapott. Ekkor úgy tűnt, hogy minden problémás ügy megoldódott, ám 1877-ben egy heves bányatűz miatt váratlanul leégett az egész település.

A városkára a halásos csapást azonban nem ez a katasztrófa, hanem az ólom és az ezüst világpiaci árának drasztikus zuhanása jelentette.

De Cerro Gordo nem adta fel. 1905-ben amikor a szomszédos Panamint-völgyben újjáéledt a bányászati tevékenység, akkor az alig lakott települést tokkal-vonóval megvette a Great Western Ércvásárló Társaság. Szimatuk jó volt, mert modernebb szerszámaikkal és módszerekkel 1907-ben kiváló minőségű cinket találtak a város körül. A közeli Owens-tó vizének felhasználásával a bányászatot azonnal elkezdték amit egészen az aknák kimerüléséig és a tó kiapadásáig, 1924-ig folytattak. Ekkor mindenki elhagyta a várost.

Cerro Gordo jelenleg már csak 22 házból, egy korabeli hotelből, és egy vegyesboltból áll. A legközelebbi lakott település Lone Pine, amely innen 48 kilométerre van. Csak itt működik élelmiszerbolt, benzinkút és orvosi rendelő. A szellemváros megvétele után Brent Underwood azonnal hozzálátott a házak felújításába, hogy a puskaporszagú vadnyugati érzés miatt idelátogató hátizsákos turistáknak megfelelő szállást tudjon biztosítani.

<img id="kep_szerkfoto_image_40396197" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/jardasziget/2021/10/29/divat-lett-az-amerikai-fiatalok-kozott-vadnyugati-szellemvarost-venni/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Biztos, hogy nem folytatják az HBO-n A besúgót

Derült égből villámcsapásként jött a hír, hogy az HBO Max felületéről rengeteg sorozatot eltávolítottak. A …