2019. december 14., szombatMa Szilárda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
2019.12.14. Szilárda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Budapest leglátványosabb egyeteme lett az új MOME Campus

Hirdetés

Budapest leglátványosabb egyeteme lett az új MOME Campus

Alighanem Magyarország legmenőbb, legfotogénebb, leglátványtervszerűbb és leginstakompatibilisebb egyetemi negyedét adták át a múlt héten. Az új MOME Campusról nagy vonalakban már hírt adtunk a megnyitó napján, aki a számokra kíváncsi, ott mindent megtalál róla. Most kicsit jobban elmélyedtünk a részletekben, megnéztük, hogyan is állnak össze rendszerré az új, a néhány éve átadott és a régi épületek. Vagyis, hogy közelről is olyan klassz-e a campus, mint a fényképeken.

Miért éppen Zugliget?

Miután többször is elhangzott a bejárásokon, hogy mennyire nehéz volt a budai villák közé illeszteni ennyi nagy házat, óhatatlanul felmerült bennem, hogy nem lehetett volna-e máshol kialakítani az új központot. A költöztetés mellett szóltak volna a kedvezőbb közlekedési adottságok is, hiszen a parkolást itt elég nehezen lehetett megoldani.

A parkból elvenni a helyet az autóknak mindig rossz dolog, az utcán álló kocsik viszont a környék lakóinak jelenthetnek problémát.

Hirdetés

Mint Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár elmondta, felmerült ugyan egy zöldmezős új helyszín, de azt hamar elvetették. Egyrészt a hagyományok ide kötik az alkotóműhelyt, de legalább ennyire fontos volt a városfejlesztési szempont is, “hogy létrejöhessen egy igazi városépítészeti alkotás, létesülhessen egy

tizenötezer négyzetméteres, mindenki számára nyitott közpark,

amelyben elültethettünk összesen tizenhatezer növényt, fát, bokrot, cserjét. Mindig izgalmas kihívás vegyíteni a kortárs és a műemlék épületeket. És az is biztos, hogy

zöldmezős helyszín választása esetén ma talán a tervezésnél, ha járnánk…”

Tény, hogy egy egyetemi városnak mindig jót tesz, ha több korszak épületei vannak benne együtt. Patinásabbnak, komolyabbnak tűnik egy ilyen egyetem, mint az egyszerre felhúzott, teljesen újépítésűek. Az azonban továbbra is felvetődik, hogy nem lett volna-e jobb, ha az egyetem nagy helyigényű új épületeit a közelben, de egy másik területen helyezik el, a Zugligeti úti régi campus pedig zöldebb, levegősebb maradhatott volna.

A területből mindenesetre sikerült a maximumot kihozni. A lejtős domboldal akár hátrány is lehetne, de itt a fejlesztés előnyére lehetett fordítani ezt az adottságot: több szinten átjárható, összefüggő rendszerré szervezték az egészet. Ez a többirányú térbeli átjárhatóság megjelenik az épületekben is. Na de lássuk miről is van szó.

Előzmények: klasszicista, szocreál, kortárs

A terület legrégebbi épülete a Gond-űző nevű klasszicista nyaraló. Valamikor 1845 körül épülhetett, de hogy milyen is volt eredetileg, az nem tudhatjuk, mert elképesztően sok átalakításon esett át az elmúlt századokban. 

Abban az időben ez még nagyon a város széle volt, és csak egy-két ehhez hasonló villa volt erre, mindegyikhez jókora kert tartozott. Tulajdonképpen egy ilyen birtokon alakult ki a később a campus. Legmeghatározóbb épülete 1954-re készült el szocialista-realista stílusban. Miután a mostani felújítás után eléggé ismerté válik a ház, remek referencia lesz, ha el akarjuk magyarázni valakinek, mi is az a szocreál. Ráadásul ez ahhoz a kifejezetten magyaros irányzathoz tartozik, amely a szovjet elvtársakat átjátszva, a burjánzó neobarokk helyett a hazai klasszicizmusból táplálkozott, így szépen rímel a szomszédos Gond-űzőre is.

A klasszicista Gond-űző villa. Háttérben a most átadott MOME Base

A klasszicista Gond-űző villa. Háttérben a most átadott MOME Base

Fotó: Zubreczki Dávid / index.hu

Tervezője, Farkasdy Zoltán valójában modern építész volt, aminek egyik legszebb bizonyítéka a közelmúltban lebontott Olimpia Szálló. A sztálinizmus idején azonban kötelező volt hagyományosat alkotni, ő pedig remek érzékkel nyúlt vissza a múlthoz. Kifejezetten mutatós, szerethető épületet tervezett munkatársaival, Limpek Jolánnal, Mináry Olgával és Mészáros Gézával.  

Ez lett az A épület, ami mellé idővel megépült a B is, a C azonban csak terv maradt. Helyette, előbb kissé koncepció nélkül, majd idővel – látszólag – teljesen koncepció nélkül épült be a campus. Számos úttal, betonozott felülettel, egyre rosszabb állapotú házakkal érte meg az ezredfordulót. 

Több mint egy évtizede merült fel először a megújulás gondolata. Két új épülettel kezdték, ez volt a Műhelyház, valamint Média- és Műteremház, vagyis a technológiai park. A tervezést Reimholz Péter építész, az egyetem rektorhelyettese kezdte el, aki az 1990-es években már épített itt egy kollégiumot (amit most bontani kellett), halála után pedig özvegye, Csomay Zsófia és Németh Tamás folytatta. 


MOME One


29

A MOME One. Jobbra a híd, mely a MOME Two épületéhez vezetGaléria: MOME Campus 2019(Fotó: Bődey János / Index)

Két szép, sötét téglaburkolatú, északi hangulatú épülettel lett gazdagabb az egyetem. Talán a dániás Farkasdy is hasonlóban gondolkodott volna, ha nem köti a kezét a szocreál. A domb adottságait ügyesen kihasználva, mutatós híddal összekötve, tetőtéri lazulóval kiegészítve, nagy üvegfalú műhelyekkel – szóval remek egyetemi épületek lettek. Az egyik 2016-ra, a másik 2018-ra készült el, természetesen telepakolva a legkorszerűbb technológiával. A nevük végül MOME One és MOME Two lett – ne kérdezzenek semmit.

Kifejezetten ékei lettek volna campusnak – ha van akkor már campus. Ám az átfogó fejlesztés akkor még épp csak elkezdődött.

Főbejárat a föld alatt

Miután eldőlt, hogy az új campus is marad a hagyományos helyszínen, már csak az volt a kérdés, hogy milyen legyen. 

“A tervezés során olyan nemzetközi intézeteket is áttekintettünk modellként, mint a Royal College of Art az Egyesült Királyságban, a New School of Design az Egyesült Államokban, a finn Aalto University vagy a Design Academie Eindhoven. Az épületegyüttessel a Bauhaus születésének századik évfordulóját is méltón megünnepeljük – Moholy-Nagy mégis csak a Bauhaus nagy alakja volt” – mondja Fürjes Balázs, mikor a campus előképeiről kérdeztem. 

Az új MOME Campus alaprajza

Az új MOME Campus alaprajza

Fotó: MOME

A tervezést végül a Csillag Katalin és Gunther Zsolt vezette 3h építésziroda nyerte el, a kivitelezést pedig a Market végezte.

A campusrendezés első lépése az épületek többségének eltakarítása volt. Ezután jött a komplex feladat: két (tulajdonképpen három) új épület tervezése, a szocreál A épület átalakítása, az összes régi és új ház rendszerbe szervezése, és amolyan ráadásként, a Gond-űző villa hasznosítása.

Az egész egyetemet egy új, láthatatlan épületegység köré szervezték. Ennek a munkaneve találóan Szív volt, hiszen a földalatti “erek”, melyek az egész campust behálózzák, itt futnak össze. Végül a MOME Ground nevet kapta. Ez az új központ a régi A épület mellett található, és szinte semmi nem látszik belőle, hiszen – kihasználva a lejtő adottságát – a föld alatt van.

Ebbe nyílik az új főbejárat, amihez egyedülálló módon nem felfelé, hanem lefelé vezet a széles bejárati lépcsősor, egy enyhén szűkülő tölcséren át. Itt egy hatalmas, dombba rejtett aula kapott helyet, mely tökéletes rendezvénytér, mint az a megnyitón kiderült. A másik oldalán – a campus felé – kivezető “zöld lépcső” pedig pompás ejtőző hely. És még tökéletesebb lesz, ha a két facsemete is árnyat adó méretűre nő. Itt van a recepció, a büfé és az innen induló földalatti folyosókon a campus összes oktatási épületét elérhetjük.


Az új főbejárat a MOME Ground földalatti tömbjébe vezet. Jobbra az Up, balra a szocreál Master


MOME Up

<a href="//galeria.index.hu/kult/2019/09/13/mome_campus_2019/" class="image-link" target="galesz29498023" data-contentid="4670479" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2019/09/17/mome_campus_mome_base_mome_up_gunther_zsolt_csomay_zsofia_3h_csillag_katalin_furjes_balazs/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gera Marina a Szovjetunió áldozatainak dedikálta Emmy-díját

A független újságírás nemcsak a kormánytól független, de minden más direkt politikai szándéktól is. Támogass …