2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft

Betonból kizsaluzott flaskát építettek volna a Kiskörúton

A katonai felmenőkkel rendelkező Philipp Strobel jogász, Drezda polgármestere 1680-ban döntötte el, hogy a város északnyugati részén, a Großenhainer út 130. szám alatt egy kocsmával kombinált vendégfogadót fog nyitni. A „Wilder Mann”, azaz a „Vadember” keresztnéven futó tekintélyes méretű, kétemeletes kricsmi hamar felkapott lett a szászok körében. 

A siker annak volt köszönhető, hogy a közeli trachenbergi szőlők miatt a söntés saját pincészettel, sörkiméréssel, pálinkafőzővel és konyhával is rendelkezett.

Hirdetés

A vendégfogadót 1702-ben örökölte meg a városatyától veje, Lüder Hildebrand vezérőrnagy, II. Erős Ágost lengyel király és szász választófejedelem főhadsegédje, az uralkodó gyalogságának egyik modernizálója, aki 1734-es végrendeletében a tulajdonát Henriette nevű lányára és annak férjére, a szintén jogot végzett Caspar Heinrich von Benekendorff titkos tanácsosra, gyalogsági altábornagyra hagyta. Mivel az örökös marsalli ranggal is rendelkező Pomerániából származó nemes nem igazán akart a jól jövedelmező örökségével bíbelődni, így azt felesége jóváhagyásával még ebben az évben eladta egy négyfős társaságnak.

Kilátás a “kupakból” 2005-ben

Fotó: Nagy Attila / Index

Ennek a gazdasági tömörülésnek volt a vezetője Johann Georg Jobst. Ez a pénzügyi zseni találta ki 1735-ben, hogy a nagyobb haszon érdekében hozzák létre a világ legelső franchise-hálózatát, azaz minden számukra fontos európai városban építsék meg a jó hírnévnek örvendő „Vadember” helyi megfelelőjét, amelyet nem feltétlenül ők működtetnének, ám a haszon egy részét havonta behajtanák bérlőiktől.

A gondolatot hamar tett követte, s csakhamar kinyitotta kapuit a frankfurti, stuttgarti, prágai, brünni, salzburgi, linzi, passaui, bécsi, pécsi és ceglédi leányintézmények. A kompánia 1736-ban vásárolta meg Pesten a mai Károly körút 5.-Dob utca 2. saroktelket, hogy itt építhessék fel a szállodával kombinált poharazójukat.

A várakozásokkal ellentétben a pesti emeletes kocsma nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A tulajdonosok 1744-ben eladták birtokukat Kerstinger István vállalkozónak, aki vegyeskereskedésként működtette tovább az intézményt, de ekkor már „Zum Wilden Mann” azaz „Vademberhez” címezve. 

Az ő megrendelésének köszönhetően készült el ekkor a ház timpanonjába az a Vadembert, más források szerint Herkulest ábrázoló cégérszobor, amelyet Dunaiszky Lőrinc szobrász készített el.

Az ingatlan 1807-ben leégett. A sarokház új tulajdonosa, gróf Marczibányi János Csanád megye alispánja, kórházépítő és jeles mecénás lett, aki 1808-ban újjáépítette frissen megszerzett tulajdonát. A rekonstrukció során meghagyták a körútra néző domborművet.

A XIX. század végén itt működött a Machlup Adolf bőrgyáros alapította és vezette Első Pesti Spodium és Csontlisztgyár Rt. képviselete. Az I. világháború ideje alatt az Auguszta Hadsegélyező Alap értékesítette itt katonasapka jelvényeit. Az étteremmé nemesült egykori szász eredetű kocsmát ekkor már […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/jardasziget/2021/11/03/majdnem-egy-uvegcse-hatalmasra-felnagyitott-masa-epult-meg-a-kiskoruton/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Biztos, hogy nem folytatják az HBO-n A besúgót

Derült égből villámcsapásként jött a hír, hogy az HBO Max felületéről rengeteg sorozatot eltávolítottak. A …