2022. július 3., vasárnapMa Kornél napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
2022.07.03. Kornél Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft

A hajléktalanok nyomorúsága, ahogy azt a szociális munkás látja

Kevesen írnak olyan empatikusan, emberségesen, szívet melengetően a hajléktalanokról, egyáltalán a hajléktalanságról, ahogy a győri Tarandus Kiadó vállalkozásában Kozma Lilla Rita szociális munkás, helyesebben most már egykori szociális munkás teszi. A legkülönbözőbb történetekben és legkülönbözőbb elbeszélési módokban mutatja be azt a világot, amellyel legtöbben csak az aluljárókban, köztereken vagy a pesti flaszter mocskos bérházainak tövében találkozunk és akkor is leginkább sietősre vesszük lépteinket, vagy ha jön a karácsony és megszólal a lelkiismeretünk, kötelezően adakozunk valamit, de amúgy igyekszünk nem törődni a fedél nélküliekkel, a lecsúszottakkal, a világ másik felére került embertársainkkal.

mert nem jó látni az emberi kiszolgáltatottságot, esendőséget, nem jó látni, hogy ide lehet jutni,

Hirdetés

ráadásul a legkülönbözőbb negatív érzések kavarognak bennünk a higiénia kérdésétől az alkoholizmuson és az erőszakon át a masszív tehetetlenségig, amikről jobb, ha tudomást se veszünk. Mi, nem hajléktalanok, jobbára jelenségként tekintünk a hajléktalanságra, társadalmi jelenségként, Kozma Lilla Rita pedig az embert mutatja meg, arccal, érzéssel, kínnal, fájdalommal.

Az Utcameséken látszik, hogy a szerző közelről ismeri ezt a közeget és az isten is szociális munkásnak, vagy legalábbis segítő foglalkozásúnak teremtette a hivatás minden fájdalmával, mert azt azért tudjuk, hogy a hajléktalanok sorsa keserves, de arra nem feltétlenül gondolunk, hogy az is rendkívül fájdalmas tud lenni, amikor a szociális munkás önnön tehetetlenségével, a rendszer korlátaival szembesül, és azzal, hogy jó szándékkal, rábeszéléssel képtelen hatni, mert a másik oldalon már akkora a baj, hogy nem hat a szó, a józan ész, az ész érvek logikája. És ez épp annyira megviseli a segítőt, aki erre tette föl az életét, mint hajléktalant az utcán élés.

Ugyanakkor a kötet öszvér jellegű, mert a megformálása, az anyag megközelítése és a megszólalásmód szándéka szerint irodalom szeretne lenni, de sajnos mégsem az, mert bármennyire őszinte is és saját élményből, fikciós elemekkel tarkítva egyfajta lendülettel megírt, azt a szöveg-, illetve szerkezetminőséget nem éri el, hogy irodalommá váljon. Viszont ez nem feltétlenül, vagy nem csak a szerző hibája, akiben ott lapul valamelyest a szépírás képessége, 

csak kéne neki egy mester, egy szerkesztő, egy mentor vagy egy tanár, uram bocsá egy író,

aki az írás tanulható fogásaira, formáira, belső logikájára és követelményrendszerére hívja fel a figyelmet, mert sok utcamese már attól lehetne irodalom, ha a használt igeidő megváltozna, ha a mondatok egységesen rövidek-feszesek, vagy egységesen hosszúak lennének, netán ezek váltakoznának jó ritmusban feszültséget keltve, de sajnos ez a mentor, hiába van feltüntetve Péterfy Gergely és Péterfy-Novák Éva neve, nem végezte el ezt a munkát, amitől az Utcamesék akár irodalommá emelkedhetett volna. Mert attól, hogy valami részben fikció és ez jelezve van, még nem válik azzá, ahogy akkor is lehetne irodalom, ha egy fia fikció nem lenne benne, csak színtiszta rögvaló, ám az úgy lenne megformálva.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/11/02/hajlektalansag-szocialis-munkasok-kozma-lilla-rita-utcamesek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Táncra perdültünk a moziban, annyira Király lett az új Elvis-film

A Királyról, Elvis Presleyről valószínűleg még az is hallott, aki élete nagy részét egy lakatlan …