2019. december 13., péntekMa Luca napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
2019.12.13. Luca Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Trump: Már nagyjából tudjuk, ki követte el a szaúdi dróntámadást

Hirdetés

Trump: Már nagyjából tudjuk, ki követte el a szaúdi dróntámadást

Donald Trump amerikai elnök szerint „nagyjából úgy tűnik”, hogy Irán követhette el a szaúdi olajfinomítók elleni támadást, de nem mondta ki konkrétan, melyik országra gondolt – írja a CNN amerikai hírtelevízió. 

Nagyjából úgy tűnik. (…) Van néhány nagyon erős megfigyelésünk, de ebben a pillanatban nagyon úgy tűnik, és megosztjuk majd Önökkel, ha ezt határozottan kijelenthetjük

– mondta az amerikai elnök az újságíróknak, hozzátéve, hogy ő nem akar háborút kezdeni Iránnal. „Nem akarok senkivel sem háborúzni”, mondta Trump, de hozzátette, hogy az Egyesült Államok kész lenne bármilyen harcot megvívni. Az elnök egyelőre nem gondolkozik a lehetséges válaszlépéseken, szerinte ugyanis először meg kell bizonyosodni arról, hogy ki követte el a támadást. 

Az elnök elmondta, hogy Mike Pompeo külügyminiszter nemsokára Szaúd-Arábiába látogat majd, de erről később fognak részletesen nyilatkozni. „Ők [a szaúdiak] tudnak valami olyasmit, amit a legtöbben nem, azaz hogy honnan jött [a támadás].

Hirdetés

Hogy ki követte el… azt mi már nagyjából tudjuk.”

Hasszan Rohani iráni elnökkel az ENSZ közgyűlésén való lehetséges találkozójáról azt mondta: „Nincs megbeszélt találkozóm. Tudom, hogy találkozni akarnak. Tudom, hogy nem megy ott valami jól abban az országban.”

Az MTI beszámolt Trump elnök vasárnap esti bejelentéséről is, miszerint az amerikai kormányzat „csőre töltve” készen áll a válaszadásra a Szaúd-Arábia elleni támadások után. A hírügynökség szerint erről egyeztetett ma az elnök Mark Esper védelmi miniszterrel is, aki szerint Irán egyenesen a nemzetközi rendet fenyegeti. 

The United States military, with our interagency team, is working with our partners to address this unprecedented attack and defend the international rules-based order that is being undermined by Iran.

— Secretary of Defense Dr. Mark T. Esper (@EsperDoD) 2019. szeptember 16.

Esper példa nélkülinek nevezte az olajlétesítmények elleni hétvégi támadást, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Kelly Craft szerint pedig az események „mélyen nyugtalanítóak”.

„Egyre több információ utal arra, hogy Iránnak felelőssége van az ügyben” 

– mondta Craft hétfőn a Biztonsági Tanács ülésén, hozzátéve, hogy az amerikai hírszerzés információi szerint a támadás nem Jemen felől érkezhetett.

Az Egyesült Államok más diplomatái pedig közel-keleti partnereiknek még konkrétabban nyilatkoztak az ügyben a CNN forrásai szerint: az USA ugyanis legalább egy közel-keleti szövetségesét értesíthette arról nem nyilvánosan, hogy

a dróntámadás „feltehetően” iráni állomáshelyekről indult a szaúdi célpontok felé.

Erre egyelőre […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/09/16/szaud-arabia_usa_iran_olajipar_egyesult_allamok_donald_trump/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt 13 francia katona egy helikopterbalesetben

A független újságírás nemcsak a kormánytól független, de minden más direkt politikai szándéktól is. Támogass …