2022. augusztus 12., péntekMa Klára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2022.08.12. Klára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 406,00 Ft

Soha nem látott erdőtüzek pusztítanak Alaszkában

Eddig több mint 530 erdőtűz volt Alaszkában, bár kevés házat veszélyeztetnek a lángok, néhány lakost így is evakuálni kellett, egy ember pedig meghalt. A helikopterpilóta a múlt hónapban a tűzoltóknak szállított rakományt, amikor lezuhant a gépe és meghalt.

Bár a közelmúlt esői segítettek, de a hosszabb távú előrejelzések szerint hasonló a helyzet, mint 2004-ben, amikor az eddigi legtöbb tűz volt Alaszkában. A korábbi forró napok, az alacsony páratartalom, és a viharokkal járó villámcsapások egyre jobban táplálják a tüzeket. 

Alaszkában az erdőtüzek valamivel több mint felét villámcsapás okozza, a többit pedig az emberek véletlenül, szándékosan vagy hanyagságból okozzák. Az idén eddig leégett 12 140 négyzetkilométerből mindössze 5 négyzetkilométer miatt volt felelős ember.

A szakértők szerint nem kivitelezhető és nem szükséges az összes alaszkai futótüzet eloltani. A tűz kulcsszerepet játszik az állam ökológiájában a törmelékek eltávolításával, a fák ritkításával, valamint a növények és állatok élőhelyeinek megújításával, így Alaszka általában hagyja, hogy a legtöbb tűz kiégjen, vagy megvárja, amíg az eső és a hó eloltja azt. A tűzoltók csupán a lakott területeket védik.

Hirdetés

Bár ritka, és csekély az anyagi kár, de a tüzek füstje veszélyes, légzési nehézséget is okozhat. Az Iliamna-tó közelében miután két tűz egyesült, és egy nap alatt körülbelül 194 négyzetkilométer erdőt égett le, a füst és a hamu az erős szélben a több száz kilométerre fekvő Nome települést is elérte. Az egyébként kristálytiszta levegőjű város a rendkívül egészségtelen kategóriába került.

Forrás:
https://www.origo.hu/nagyvilag/20220725-soha-nem-latott-erdotuz-pusztit-alaszkaban.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Kevin Spacey ügyében a producerek már dörzsölik a markukat

Egy Los Angeles-i bíró arra kötelezte Kevin Spacey-t, hogy fizessen összesen 12 milliárd forintnak megfelelő …