2022. augusztus 17., szerdaMa Jácint napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.08.17. Jácint Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 420,00 Ft

Orosz – amerikai konfliktus a Balkánon is

Az is valós történés volt, hogy a szerbek lezárták az utat a Pristina–Raska országúton Rudare településnél – írja a Magyar Nemzet.

Így tiltakoztak a pristinai hatalom szerb igazolványokra és rendszámtáblákra vonatkozó határozata ellen. Az ottani szerb lakosság Zubin Potoknál is elzárta az utat.

A Pink televíziónak adott nyilatkozatában kitért rá, hogy Milan Mojszilovics tábornok tárgyalt a KFOR parancsnokával; a beszélgetés professzionális volt és korrekt légkörben zajlott. Mindkét fél kötelezettségeit elfogadták, elsősorban az információcserében, mert sok a valótlanság és gyakori a félretájékoztatás.

Koszovó korábban döntött úgy, hogy augusztus 1-jétől a Szerbiából Koszovóba érkezőknek a szerbiai okmányaikat a Pristina által kiállított, három hónapig érvényes utazási okmányokra kell cserélniük.

Hirdetés

A pristinai lépés hátterében az áll, hogy Szerbia nem ismeri el a koszovói okmányokat, hiszen ezzel – ha nem is hivatalosan – de lényegében elismerné a szakadár tartomány önállóságát.

A koszovói fél viszont arra hivatkozik, hogy csak a kölcsönösség elvét akarja alkalmazni. Tizennégy évvel azt követően, hogy Koszovó kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, az egykori tartomány északi részén élő mintegy ötvenezer szerb ugyanis még mindig a szerb hatóságok által kiadott rendszámtáblákat és okmányokat használja, nem hajlandó elismerni Pristina intézményeit.

Koszovót mintegy száz ország ismerte el független államként, de mintegy száz másik ország nem tette ezt meg.

Moszkva is megszólalt az ügyben: Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a fokozott feszültségért a koszovói hatóságok által bevezetett, szerinte alaptalan és diszkriminatív szabályokat okolta.

Forrás:
https://www.origo.hu/nagyvilag/20220801-orosz-amerikai-konfliktus-balkan-koszovo.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Három hegymászó meghalt miután lezuhantak egy ecuadori vulkánról

A helyi mentőszolgálat közleménye szerint egy 47 éves nő és két 45 és 50 év …