2022. július 1., péntekMa Annamária napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 396,00 Ft | USD: 379,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
2022.07.01. Annamária Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 396,00 Ft | USD: 379,00 Ft | CHF: 397,00 Ft

Nem törődnek az árakkal se, felrobbant a montenegrói lakáspiac az ukrán vevők miatt

A montenegrói ingatlanok ára egy év alatt 15 százalékkal emelkedett. A legnagyobb piacot természetesen a tengerpart jelenti. A kínálat változatos – garzonlakástól penthouse-ig minden kapható. A nekretnine.rs oldal hirdetései szerint a négyzetméterár 1500 eurótól indul, a határ pedig a csillagos ég. Ennek megfelelően egy 20 négyzetméteres földszinti garzon Tivat városában, 800 méterre a strandtól már 30 ezer euróért is elvihető, ugyanakkor egy mindössze 46 négyzetméteres budvai luxuslakásért 184 ezret kérnek.

Budva és környéke a legfelkapottabb és a legdrágább. Ez a legnagyobb tengerparti település, a montenegrói turizmus metropoliszának is nevezik. Lakosainak száma húszezer, de a nyári szezonban ennek sokszorosára duzzad. Rendszerint itt vannak a legnagyobb koncertek, fesztiválok, a legpezsgőbb éjszakák. A város része Sveti Stefan (Szent István): egy aprócska sziget, melyet keskeny földnyelv köt össze a szárazfölddel. Ez a néhány száz négyzetméternyi terület egyetlen szállodakomplexum része, a turisták csak napi három órában látogathatják, 20 eurós belépő ellenében.

Gyorsan mennek föl az árak

Ha valaki montenegrói ingatlanbefektetésen töri a fejét, jó, ha siet. A piacot ugyanis egyre jobban ellepték az ukránok, akik a háború és a bizonytalan gazdasági környezet elől menekülve választották a világ figyelmétől távol eső balkáni országot. A V4NA is beszámolt korábban arról, hogy az árral mit sem törődve vásárolnak vagy bérelnek ingatlanokat a tengerparton. A pobjeda.me montenegrói portál cikke szerint a tavaszi hónapokban annyira megugrott a kereslet, hogy gyakorlatilag már alig találni hosszú távra bérelhető ingatlant. Az árak is robbantak – bár az átlag a már korábban is említett 15 százalék, a felkapott helyeken akár a duplájára is nőttek a díjak, főként ami a hosszú távra szóló bérletet illeti.

A montenegrói ingatlanpiacon a korábbi években elsősorban a szerbiai és helyi állampolgárok vásároltak, kisebb mértékben németek és oroszok. A külföldi érdeklődés azonban nem volt akkora, hogy ellehetetlenítse a nyugat-balkáni vevők helyzetét. A mostani drágulási hullám azonban vélhetően szűkíti majd az érdekeltek körét, és kiszorítja a piacról a kisebb kerettel rendelkezőket.

Hirdetés

Egyelőre a helyi ingatlanosok is bizonytalanok – nehéz ugyanis megmondani, hogyan hat majd hosszú távon a megugró kereslet a piacra. Elsősorban az a kérdés, meddig tart a háború, majd az, hogy az ideiglenesen Montenegróba költözők vissza akarnak-e térni Ukrajnába. Ha pedig visszatérnek, fenntartják-e tengerparti ingatlanjukat mint befektetést. A Pobjedának nyilatkozó ingatlanos szerint egyébként az év végére várhatóan mérséklődik a helyzet, és átláthatóbbá válik a piac. A szakértő azt is hozzátette, hogy az idei turistaszezont az ukrán menekültek hulláma nem fogja megzavarni, vagyis nem lesznek magasabbak a szállodák és az apartmanok árai. Mint fogalmazott, az ukránok „más jellegű ingatlanokat” választottak maguknak.

Forrás:
https://www.origo.hu/nagyvilag/20220621-az-ukranokozone-miatt-felrobbant-a-montenegroi-ingatlanpiac.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

11 év után térhetnek vissza egy város lakói Fukusima közelében

Okumában helyi idő szerint reggel 9 órakor oldották fel a korlátozásokat egy 8,6 négyzetkilométeres területen, …