2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft

Most természetesnek vesszük ezeket a finomságokat, a klímaváltozás miatt elköszönhetünk tőlük

Ahogy egyre kiszámíthatatlanabbá válik az időjárás (szárazság, áradás, fagy, stb.), a termelőknek is egyre nehezebbé válik olyan minőségben és mennyiségben előállítani a mindennapi fogyasztás részévé vált élelmiszereket. 

Álmos reggelek jöhetnek

A kávé a világ legnépszerűbb itala, naponta körülbelül 2 milliárd csészével isszák meg. A hatalmas kereslet kielégítésére 2020-ban közel 10 milliárd kilogramm kávébabot állítottak elő.

Csakhogy a kávébabültetvényeket káros gombák pusztítják, melyek a magas hőmérsékleten érzik jól magukat. 2012 és 2017 között 2,5 milliárd eurós veszteséget könyveltek el a termelők, mintegy 2 millió földműves vesztette el megélhetését. 

Hirdetés

De nem csak a gombafertőzés miatt kell aggódni. A forróság miatt egyre kevesebb terület marad, amely megfelel az ültetvények létesítésének. Afrikában például 2080-ra 65 százalékkal fog zsugorodni a kávétermesztésre alkalmas területek száma. 

Csak sima csiga lesz a pékségekben

Különleges környezetre van szüksége a csokoládé és a kakaó alapjául szolgáló kakaóbabnak: csak az Egyenlítőtől északi és déli irányba a 20 fokos szélességi körök sávján belül tud megteremni. Emellett […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/11/01/kave-banan-csokolade-klimavaltozas-szeszelyes-evszakok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Szétesőben a brit kormány, két miniszter is lemondott

Rishi Sunak a közösségi oldalán nyilvánosságra hozott lemondólevelében úgy fogalmazott: a közvélemény joggal várja el …