2022. július 1., péntekMa Annamária napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 396,00 Ft | USD: 379,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
2022.07.01. Annamária Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 396,00 Ft | USD: 379,00 Ft | CHF: 397,00 Ft

Meglesz a világ orosz olaj és gáz nélkül?

Oroszország szállítja az unió által importált kőolaj mintegy negyedét. Ez nagyjából napi 2,2 millió hordó nyersolajnak és 1,2 millió hordó olajterméknek felel meg.

Ez a tétel naponta több mint egymilliárd dolláros bevételt generál Oroszországnak – számította ki egy amerikai agytröszt, a Carnegie Endowment.

Az EU az év végéig betiltja a tengeren keresztül érkező orosz olajimportot. Ez kétharmadával csökkenti az uniós országok Oroszországból származó olajimportját.

Hirdetés

Ugyanakkor Brüsszel – átmeneti intézkedésként, mások mellett Magyarország és Szlovákia függősége miatt – továbbra is engedélyezi a csővezetéken keresztül érkező napi 800 ezer hordó olaj behozatalát.

A csővezetéken keresztül orosz olajat importáló Németország és Lengyelország azonban úgy döntött, az év végéig teljesen leáll a behozatallal.

Oroszország ezek után már csak a 10-11 százalékát fogja exportálni annak a mennyiségnek, amit korábban uniós országokban érékesített – idézte a BBC Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét.

Az uniós intézkedések mellett az Egyesült Államok teljes tilalmat rendelt el az orosz olaj-, gáz- és szénimportra. Az Egyesült Királyság az év végéig fokozatosan leállítja az orosz olajimportot.

Az olajembargó hatása Oroszországra

Az Európia Unió a szankciókat a „Putyin hadigépezetének megbénítására irányuló, mérföldkőnek számító döntésnek” nevezte.

Az emelkedő energiaáraknak köszönhetően Oroszország tavaly a becslések szerint 400 milliárd euró (közel 158 ezer milliárd forint) bevételre tett szert az Európába irányuló olaj- és gázexportból.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/06/06/a-vilag-orosz-olaj-gaz-nelkul/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

11 év után térhetnek vissza egy város lakói Fukusima közelében

Okumában helyi idő szerint reggel 9 órakor oldották fel a korlátozásokat egy 8,6 négyzetkilométeres területen, …