2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft

Maradnak az uniós békefenntartók Bosznia-Hercegovinában

Meghosszabbította az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) az Európai Unió boszniai békefenntartó misszióját, egy évvel. A határozat szövegéből kihagyták a nemzetközi főképviselői hivatalra való utalást. A boszniai szerbeket támogató Oroszország, illetve Kína nem ismeri el az 1995-ös békemegállapodás betartásán őrködő hivatalt. Moszkva már korábban is el akarta érni a hivatal megszüntetését, most júliusban pedig Kínával együtt megpróbálta elérni, hogy a főképviselőt fosszák meg bizonyos jogköreitől, majd zárják be az irodát, de ez nem sikerült, írta az MTI.

A főképviselő augusztusban Christian Schmidt volt német külügyminiszter lett, az első jelentését kedden nyújtotta be a BT-nek.

Ebben úgy vélte: Bosznia-Hercegovina még soha nem volt olyan veszélyben, mint most, a nyugat-balkáni országot a szétesés fenyegeti.

Hirdetés

A főképviselő úgy látja: valódi az a fenyegetés, amelyet Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja ismételget évek óta, miszerint az ország szerbek lakta része elszakadna Boszniától, és független állammá válna. A jelentés szerint a boszniai szerbek utóbbi hetekben jelzett lépései; kivonulnak Bosznia szövetségi intézményeiből, valamint a hadseregből, az igazságügyi testületekből és az adózási rendszerből, aggodalomra adnak okot, és voltaképpen az elszakadást készítik elő, hiszen aláássák az állam működését. Christian Schmidt szerint ha a boszniai szerbek valóban így tesznek, és a nemzetközi közösség mindezt szó nélkül hagyja, akkor az nem csupán az ország, de az egész térség békéjét és stabilitását fenyegeti, egyben semmissé teszi az 1992-1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni egyezményben foglaltakat, amelyek megalapozták az ország létrejöttét.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/11/04/ensz-biztonsagi-tanacs-bosznia-hercegovina-bekefenntarto-misszio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Itt van Putyin bizalmasának elképesztő bejelentése

Az európai államok egyre másra elégelik meg a folyamatos menekültáradat érkezését. Leginkább a lengyelek hallattják …