2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft

Már 80 éve figyelnek ránk a sziklába vájt elnöki arcok

A munkálatok megkezdése előtt azért volt némi ellenállás, a Dél-Dakotában található Rushmore-hegy ugyanis a sziú indiánok ősi területe volt. Az amerikai kormány expanziós tevékenysége során természetesen mindent meg akartak szerezni, így a Black Hills-i területet is. Az őslakosoknak ugyan megígérték, hogy jelenlétükkel nem zavarják őket, sőt

az 1868-as Fort Laramie-i szerződésben megállapodtak, hogy a terület az őslakosokat illeti meg. Miután azonban aranyat fedeztek fel a telepesek, kihagyhatatlannak tűnt a lehetőség, így a környéket ellepték az aranyásók.

A lakota sziú indiánok Ülő Bika és Őrült Lő vezetésével azonban ellenállásba kezdtek, viszont George Armstrong Custer tábornok – saját élete árán is –, leverte a felkelőket az 1876-os Little Bighorn-i csatában. A területet elvesztették az őslakosok, de máig követelik vissza jussukat, amely megannyi vallási és kulturális hagyományuk színtere volt.

Ha a hegy nem megy Borglumhoz, Borglum megy a hegyhez

Az 1745 méter magas Rushmore-hegyre szánt szoborfej ötletét eredetileg egy dél-dakotai történész, Doane Robinson vetette fel, aki turisztikai célból szerette volna fejleszteni a területet. Először Buffalo Bill katona és showman hű ábrázolásának ötlete vetődött fel, azonban a projektötletet később megváltoztatták az amerikai elnökök arcképére.

Hirdetés

A projektet el kellett fogadnia a Kongresszusnak és magának az elnöknek is (ekkor Calvin Coolidge volt éppen az Egyesült Államok 30. elnöke). Jóváhagyásukat követően a projektnek egy Párizsban tanult dán származású amerikai szobrász, John Gutzon de la Mothe Borglum 1927-ben kezdett neki.

A grandiózus munkát mintegy 400 munkással indította, akik között voltak bányászok, szobrászok és sziklamászók is.

Borglum egyébként ekkoriban épp azon munkálkodott, hogy georgia-i Sziklás-hegység oldalába bevésse Robert E. Lee tábornok arcképét. Azonban megbízói kirúgták Borglumot, így ott a munkálatokat félbe kellett hagynia. A Lee tábornokról mintázott sziklafaragvány […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/10/31/rushmore-hegy-elnok-arcok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Szétesőben a brit kormány, két miniszter is lemondott

Rishi Sunak a közösségi oldalán nyilvánosságra hozott lemondólevelében úgy fogalmazott: a közvélemény joggal várja el …