2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft

Kötelezhető a munkavállaló, hogy beoltassa magát?

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón jelentette be, hogy a munkaadók szervezeteinek javaslatára a cégek és a vállalkozások jogot kapnak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a védőoltást az alkalmazottak számára. Azok a munkavállalók, akik mégsem oltatják be magukat, fizetés nélküli szabadságra küldhetők, egy év eltelte után azonban akár a munkaviszonyuk is megszüntethető. Az erről szóló rendelet már meg is jelent.

Alig fél éve, április elején a miniszterelnök ezt a lehetőséget még kizárta. „Nem diktatúrában élünk” – mondta Orbán Viktor, aki szerint a magyarok kényesek a szabadságukra.

Szerintem Magyarországon a kötelező oltás a vírus ügyében felnőttek esetében nem járható. El tudok képzelni ilyen helyzetet, hiszen gyerekkorban vannak kötelező oltások, amikor azokat be kell adni. De felnőtt embereknek koronavírusügyben előírni a kötelező oltást, én szerintem ez Magyarországon nem működik

nyilatkozta a Kossuth rádióban.

Hirdetés

A Honvédelmi Minisztérium egyébként a múlt heti bejelentés után máris lépett: előírta a koronavírus elleni oltást. Az a honvédségi foglalkoztatott, aki eddig nem oltatta be magát, december 1-jéig köteles felvenni az első dózist. Ennek elmaradása esetén a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el, és ha egy éven belül továbbra sem veszi fel az oltást, akkor a jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti. Ugyanakkor a Független Rendőrszakszervezetnél azt mondják, a kormányzat ezzel kaput nyit azok előtt, akik eddig is szerettek volna leszerelni, de a veszélyhelyzet miatt ezt nem tehették meg. Júliusban sokan döntöttek az egészségügyi pálya elhagyása mellett, miután kötelezővé tették az ott dolgozó szakemberek száma a védőoltást.

Magyarországon – és a legtöbb európai országban – a munkáltatók nem tehetik kötelezővé munkavállalóik számára bármilyen védőoltás beadatását, és nem is alkalmazhatnak ellenük szankciókat, amennyiben nem oltatják be magukat” – ezt írták még márciusban a Taylor Wessing ügyvédi iroda budapesti szakértői.

Azt is megjegyezték azonban, hogy Magyarországon a munkáltatók jogszerűen vethetik alá koronavírustesztnek a munkavállalókat, ha a vizsgálatot a munkahelyre történő belépéskor végzik, ha az nem igényel azonosítást, és az adatokat nem tárolják (a munkavállalók kifejezett beleegyezése nélkül). Azok a munkavállalók pedig, akik nem tudnak távmunkát végezni, és megtagadják a szűrővizsgálatot, fizetett szabadságot vehetnek igénybe a munkáltatóval egyeztetve, ellenkező esetben nem jogosultak fizetésre.

Az európai gyakorlat

Csehországban – még a tavasszal – minden, legalább 50 főt foglalkoztató cég köteles volt tesztelni az alkalmazottjait. A tesztet elvégeztetni nem hajlandók számára megtiltható a munkahelyre történő belépés, a fizetés megvonása mellett.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága áprilisi ítéletében elutasította több csehországi szülő keresetét, akik azért fordultak a strasbourgi testülethez, mert a hatóságok pénzbírsággal sújtották őket gyermekeik kötelező védőoltásainak megtagadása miatt, illetve az óvodák elutasították a gyermekeik felvételét.

A bíróság álláspontja szerint nem áll fenn emberi jogi jogsértés, mivel a „kötelező védőoltások szükségszerűek egy demokratikus társadalom működéséhez”.

A Taylor Wessing helyi szakértőinek […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/11/02/kotelezo-vedooltas-a-vilagban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Szétesőben a brit kormány, két miniszter is lemondott

Rishi Sunak a közösségi oldalán nyilvánosságra hozott lemondólevelében úgy fogalmazott: a közvélemény joggal várja el …