2022. július 6., szerdaMa Sarolta, Emese napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Sarolta, Emese Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft

Egy Tajvan elleni invázióból könnyen lehet atomháború

Oroszország Ukrajna elleni háborúja ismét előtérbe helyezte egy nukleáris háború lehetőségét. Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges készültségbe helyezte atomarzenálját, és soha nem látott következményekkel fenyegetett meg mindenkit, aki kívülről akarna beavatkozni a háború menetébe.

Ha Kína esetleg megtámadná Tajvant, és az Egyesült Államok a segítségére sietne a szigetországnak, az eszkalációs veszély még annál is nagyobb lenne, mint amit most Európában tapasztalunk Ukrajna esetében. Egy amerikai agytröszt szimulációjában már modelleztek is egy ilyen esetet. A szimuláció a konfliktust 2027-re időzítette, és azt demonstrálta, hogy Kína hadseregének modernizációja és nukleáris arzenáljának bővítése egy,

az Egyesült Államokkal történő közvetlen összecsapás esetén nagyon könnyen atomháborút eredményezne.

Hirdetés

Peking Tajvanra egy szakadár köztársaságként tekint. Ha a kommunista párt a sziget inváziója mellett döntene, akkor vezetői nem engedhetnének meg maguknak semmilyen kudarcot anélkül, hogy a rezsim legitimációja megkérdőjeleződjön. Emiatt Kína több kockázatot is vállalhat egy ilyen akció sikeressége érdekében.

Kiélezett szimuláció

Ez akár azt is eredményezheti, hogy az USA és szövetségesei úgy döntenek, hogy Tajvan megvédése nem érné meg a világ békéje szempontjából. Míg Kína számára számos út vezet a sikerhez, Peking szemszögéből nézve a nukleáris fegyverek bevetése lehetne az egyik leghatékonyabb eszköz arra, hogy az Egyesült Államokat távol tartsa a konfliktustól.

Kína már évtizedek óta dolgozik azon, hogy hadseregét világszínvonalúra fejlessze. Kína háborús stratégiája azon alapul, hogy a hagyományos katonai erőket több ezer kilométerre küldi ki, hogy megakadályozza az amerikai hadsereg hatékony föllépését. Eközben a növekvő nukleáris arzenál potenciálisan új háborús képességeket biztosít Pekingnek, ami növelheti a háború és az eszkaláció kockázatát.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának előrejelzése szerint 2030-ra Kínának körülbelül 1000 szállítható robbanófeje lesz, ami több mint háromszorosa a jelenlegi állománynak.

Ezen előrejelzések alapján a kínai vezetők azt gondolhatják, hogy a hadsereg már öt év múlva megfelelő állapotban lesz a hagyományos és a nukleáris potenciál tekintetében ahhoz, hogy megnyerjen egy Tajvanért folytatott háborút.

A szimuláció azt demonstrálta, hogy egy USA–Kína-háború nagyon gyorsan eszkalálódna. Egyrészt azt mutatta, hogy mindkét országnak operatív ösztönzőkkel kell szembenéznie, hogy katonai erőkkel csapjanak le a másik területére. A szimulációban az ilyen rajtaütéseket kalibrálni akarták, hogy elkerüljék az eszkalációt, és mindkét fél megpróbált csak katonai célpontokat támadni.

Az ilyen támadások azonban mindkét ország esetében átlépték a vörös vonalat, és olyan szituációt eredményeztek, amely kiterjesztette a konfliktus hatókörét és intenzitását. Például a szimuláció során Kína megelőző támadást indított az Egyesült Államok kulcsfontosságú bázisai ellen az indopacifikus térségben. A támadások […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/06/06/tajvan-usa-kina-haborus-szimulacio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Hamburgban már kvótáznák a meleg vizet, korlátoznák a fűtést az energiaválság miatt

Jens Kerstan Hamburg környezetvédelmi szenátora interjút adott a Welt am Sonntagnak, amelyben előrevetítette, nem elképzelhetetlen, …