2019. december 11., szerdaMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
2019.12.11. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Drámai migránsáradat: egyre nő a bevándorlók száma az Európai Unióban

Hirdetés

Drámai migránsáradat: egyre nő a bevándorlók száma az Európai Unióban

Júliusban nagyjából 26 százalékkal nőtt az Európai Unióban benyújtott menedékkérelmek száma az előző havihoz képest. Az összesítés szerint csak júliusban 62 900-an kértek nemzetközi védelmet az EU huszonnyolc tagállamában, illetve Norvégiában és Svájcban. Ez a 2017-es és a 2018-as számnál is magasabb.

Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) adatai szerint júniushoz képest több mint negyedével nőtt júliusban a menedékkérelmek száma az EU-ban. 

Az értékelés szerint júliusban 62 900-an kértek nemzetközi védelmet az EU huszonnyolc tagállamában, illetve Norvégiában és Svájcban.  Ez magasabb, mint a 2018. júliusi 59 375 és a 2017. júliusi 62 040,  és fele a példátlan menekültáradat idején, 2016 júliusában tapasztalt 122 ezernek. 

Az év első hét hónapjában beadott kérelmek száma 400 500 volt, ami 11 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Hirdetés

Dániából Svédországba tartó migránsok még 2015 szeptemberébenForrás: AFP/Jens Nrgaard Larsen

A kérelmezők legnagyobb csoportját a szíriaiak, az afgánok, illetve a venezuelaiak tették ki. Õket követték az irakiak, a pakisztániak, a törökök, a kolumbiaiak, az irániak, a nigériaiak és az albánok. 

A menedékkérelmet benyújtók negyede olyan országokból érkezett, amelyek állampolgárai vízummentesen léphetnek be az EU területére. 

Az EASO tájékoztatása szerint a júliusban megvizsgált közel 51 ezer elsőfokú beadvány mintegy 35 százalékát bírálták el pozitívan, ez 4 százalékpontos visszaesést jelent a 2018-as átlaghoz képest.
A határozatra váró elsőfokú beadványok száma július végén 456 ezer volt.

Százezrek várakoznak Líbia partjainál

Mint arról korábban beszámoltunk, ha elindul egy újabb migránsáradat, annak beláthatatlan következményei lehetnek – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő, volt titkosszolgálati vezető. Olaszországba évente 150-200 ezer migráns érkezett, egy részük továbbment ugyan Nyugat-Európába, de mára több százezer illegális bevándorló gyűlt fel a mediterrán országban. Az új baloldali koalíció ismét beengedné a migránsokat – folytatta -, az embercsempészek és a jogvédők pedig percre pontosan ismerik, mikor, hol erősödnek meg a bevándorláspárti erők, hol nyílnak meg az utak. Líbia partjainál sok százezren várnak arra, hogy Olaszországba induljanak, az afrikai ország déli határainál pedig már milliónyi Európába induló torlódott fel. Ha pedig a tengeren megindulnak a migránsok, a szárazföldi útvonalak is megélénkülnek – figyelmeztetett a szakértő.

Képünk illusztrációForrás: NurPhoto/Estelle Ruiz/NurPhoto/Estelle Ruiz

Egyre nagyobb a baj

Szintén írtunk arról, hogy Európa egyre nagyobb bajban van a tömeges migráció, a kulturális meghasonulás, és a korábbi értékek teljes feladása miatt.  Több szakértő szerint Európa ahelyett, hogy a saját értékeivel törődne, mindent elkövet azért, hogy minél szívélyesebben fogadja a muszlimokat. Mára a nyugat-európai országok nagyvárosaiban lassan többségbe kerülnek a muszlimok, mindez pedig alapvetően formálja át az érintett országokat.

Újabb kvóta jöhet

Ezzel párhuzamosan, miután az olasz baloldali kormány megnyitotta a kikötőit az illegális bevándorlók előtt, egy újabb szétosztási mechanizmust próbálnak áterőltetni Európán a brüsszeli vezetők. Steffen Seibert, a német kormány szóvivője a földközi-tengeri migrációs útvonalon olasz kikötőkbe érkező menedékkérők szétosztásáról a máltai Vittoriosában szeptember 23-án elfogadni tervezett megállapodásról hangsúlyozta, hogy korlátozott időre szóló mechanizmusról van szó, és továbbra is törekedni kell egy „szolidáris európai megoldásra, amely nagyon sok európai vállra teríti szét a terheket”.

Forrás:
https://www.origo.hu/nagyvilag/20190917-ismet-nott-a-menedekkerelmek-szama-az-europai-unioban.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt 13 francia katona egy helikopterbalesetben

A független újságírás nemcsak a kormánytól független, de minden más direkt politikai szándéktól is. Támogass …