2020. március 29., vasárnapMa Auguszta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.03.29. Auguszta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Csak filmekben láttuk eddig ilyennek a világot

Csak filmekben láttuk eddig ilyennek a világot

2020-at Stephen King írta, mondja az egyik koronavírus mém. A világ legkülönbözőbb pontjairól ugyanazok a kicsit kísérteties, posztapokaliptikus hangulatú fotók érkeznek ezekben a napokban. Helyek, ahol máskor nyüzsögnek az emberek vagy az autók. Helyek, amik rendszerint tele vannak lüktető élettel. Helyek, amik most furcsák, álomszerűek, nyugodtak és szinte tökéletesen néptelenek, a véletlenül felbukkanó egy-egy magányos alak jelenléte is csak arra jó, hogy felidézze azt, ami hiányzik, és ráerősítsen az elhagyatottság érzetére.  

A COVID-19 a világ 196 országában megjelent már, eddig több mint 470 ezer embert fertőzött meg, és több mint 21ezer halálos áldozata van. Amíg nincs oltás, a legerősebb fegyver ellene, ha a társas érintkezést egy ideig a minimálisra szorítjuk. Az üresség, ahogy a New York Times is írta, efelől nézve nem borús, nem ijesztő, hanem a remény forrásának is látható: azt mutatja, hogy az emberek még képesek együttműködni a közös célért.

A London Bridge-en egy átlagos napon úgy 40 ezer ember kel át  a Temze felett. Ez a fotó március 23-án, hétfőn készült. Boris Johnson miniszterelnök ennek a napnak az estéjén jelentette be az igazán szigorú intézkedéseket, már csak a legszükségesebb esetekben engedve meg az utcára lépést, ezzel teljessé téve a fordulatot az eleinte nyájimmunitáson gondolkozó briteknél. Az országban eddig több mint 400-an haltak meg a koronavírus következtében.

A London Bridge-en egy átlagos napon úgy 40 ezer ember kel át a Temze felett. Ez a fotó március 23-án, hétfőn készült. Boris Johnson miniszterelnök ennek a napnak az estéjén jelentette be az igazán szigorú intézkedéseket, már csak a legszükségesebb esetekben engedve meg az utcára lépést, ezzel teljessé téve a fordulatot az eleinte nyájimmunitáson gondolkozó briteknél. Az országban eddig több mint 400-an haltak meg a koronavírus következtében.

(Fotó:
Leon Neal / Getty Images Hungary)

Így festett Bogota, Kolumbia fővárosa március 19-én. Ekkor még csak hatóságilag elrendelt próbavesztegzár volt, gyakorlat a majdani tényleges kijárási tilalomra, ami kedd éjféltől lépett életbe.

Így festett Bogotá, Kolumbia fővárosa március 19-én. Ekkor még csak hatóságilag elrendelt próbavesztegzár volt, gyakorlat a majdani tényleges kijárási tilalomra, ami kedd éjféltől lépett életbe. (Fotó:
Anadolu Agency / Getty Images Hungary)

Vasárnap India fővárosában, a több mint 20 millió lakosú Új-Delhiben. Ez itt a város egyik leforgalmasabb útja. Március 22-én első körben próbaképp, 14 órára hirdetett nemzeti kijárási tilalmat Narendra Modi miniszterelnök, de kedd éjféltől három hétre karanténba kényszerült 1,3 milliárd indiai.

Vasárnap India fővárosában, a több mint 20 millió lakosú Új-Delhiben. Ez itt a város egyik leforgalmasabb útja. Március 22-én első körben próbaképp, 14 órára hirdetett nemzeti kijárási tilalmat Narendra Modi miniszterelnök, de kedd éjféltől három hétre karanténba kényszerült 1,3 milliárd indiai. (Fotó:
NurPhoto / Getty Images Hungary)

Ilyen volt Caracasban a Bolivar sugárút március 20-án. A szinte polgárháborús állapotok közt kormányzó Nicolas Maduro elnök múlt hétfőn terjeszette ki a karantént az egész országra.

Ilyen volt Caracasban a Bolivar sugárút március 20-án. A szinte polgárháborús állapotok közt kormányzó Nicolas Maduro elnök múlt hétfőn terjeszette ki a karantént az egész országra. (Fotó:
Manaure Quintero / Reuters)

A napfényes San Franciscó-i utca sem volt valami vidám látvány március 20-án, egy nappal azután, hogy Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom államszerte kijárási tilalmat hirdetett, ami azt jelenti, hogy 40 millió embernek kell az otthona falai közt maradnia.

A napfényes San Franciscó-i utca sem volt valami vidám látvány március 20-án, egy nappal azután, hogy Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom államszerte kijárási tilalmat hirdetett, ami azt jelenti, hogy 40 millió embernek kell az otthona falai közt maradnia. (Fotó:
Shannon Stapleton / Reuters)

Budapesten nincs ugyan kijárási tilalom, de rengetegen önként nem lépnek ki az utcára, pláne nem vásárolnak nem nélkülözhetetlen holmikat, ez látszik ezen a március 24-i fotón is. Amúgy pedig a divatipar is próbálja tartani a lépést a járvánnyal: menő luxusdivatmárkák is átállnak az arcmaszkgyártásra.

Budapesten nincs ugyan kijárási tilalom, de rengetegen önként nem lépnek ki az utcára, pláne nem vásárolnak nem nélkülözhetetlen holmikat, ez látszik ezen a március 24-i fotón is. Amúgy pedig a divatipar is próbálja tartani a lépést a járvánnyal: menő luxusdivatmárkák is átállnak az arcmaszkgyártásra. (Fotó:
Huszti István / Index)

Vasúti dolgozó telefonál egy üres vasúti fülkében az indiai Mumbaiban március 23-án, miután leállították a vonatközlekedést a koronavírus terjedésének lelassítása érdekében.

Vasúti dolgozó telefonál egy üres vasúti fülkében az indiai Mumbaiban március 23-án, miután leállították a vonatközlekedést a koronavírus terjedésének lelassítása érdekében. (Fotó:
Francis Mascarenhas / Reuters)

Március 22-én, amikor ez a fotó elkészült Milánóban, a város már két hete vesztegzár alatt volt. Pár napja úgy tűnt, hogy az európai államok közül a legsúlyosabb helyzetben lévő Olaszország talán már túl van a járvány csúcspontján, de aztán újra emelkedett a halálos áldozatok száma. Az olasz polgári védelem vezetője szerint tízszer több fertőzött lehet, mint ahogy azt a statisztikák mutatják.

Március 22-én, amikor ez a fotó elkészült Milánóban, a város már két hete vesztegzár alatt volt. Pár napja úgy tűnt, hogy az európai államok közül a legsúlyosabb helyzetben lévő Olaszország talán […]


A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/03/26/kihalt_utcak_a_koronavirus_miatt_covid-19_new_york_tokio_pakisztan_uj-delhi_bangkok_london_barcelona_berlin_munchen_roma/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Ezrek szeretnének hazatérni Szlovákiába, a tömeg fele még külföldön van

A Szlovák Köztársaság Kül- és Európai Ügyek Minisztériuma 5 459 hazaszállítási kérelmet tart számon, melyet …