2019. december 10., keddMa Judit napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 331,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
2019.12.10. Judit Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 331,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / CNN: Lehet, hogy nem is drónok ütötték ki a legnagyobb szaúdi olajfinomítót

Hirdetés

CNN: Lehet, hogy nem is drónok ütötték ki a legnagyobb szaúdi olajfinomítót

Szaúd-arábiai és amerikai szakértők szerint “nagyon nagy valószínűséggel” Iránból indult a hétvégi légi támadás Szaúd-Arábia olajipara ellen – írta kedden a CNN a vizsgálatra rálátó forrásra hivatkozva.

Az értesülés szerint egy olyan iráni támaszpontról indították a robotrepülőket, amely közel van az iraki határhoz – korábban elsősorban arra gondoltak, hogy vagy a jemeni húszi gerillák indíthatták a drónokat, vagy pedig egy Irakban található iráni bázisról indulhatott ki az a meglepetésszerű csapás, mely során nem kevesebb, mint 10 pilóta nélküli repülőgép csapódott be két szaúdi olajterminálba, melyekben olyan súlyos károkat okoztak, hogy kevesebb, mint felére, 5,7 millió hordóra csökkent a szaúdi napi olajkitermelés – azaz sikerült kiütnie a világ napi olajkitermelésének öt százalékát.

A CNN forrása szerint ráadásul az a feltételezés is téves lehet, hogy drónokkal hajtották végre a támadást,

Hirdetés

valójában tucatnyi cirkálórakéta pusztított az olajlétesítményekben.

Ezek alacsony magasságon repültek át Dél-Irak, Kuvait, majd a Perzsa-öböl felett – Kuvait be is jelentette, megvizsgálja, láthatók voltak-e az áthaladó cirkálórakéták a radarképeken. A CNN forrása szerint semmi sem utal arra, hogy a támadás dél – azaz Jemen – felől érkezett volna, az ország ráadásul, túl nagy távolságra van a rakéták becsapódási helyeitől.

A CNN forrása szerint amerikai fegyverrendszer-szakértők segítik szaúdi kollégáikat annak kiderítésében, hogy pontosan hány rakétával vagy drónnal, és milyen típusúakkal történt a támadás. A nyomozást segíti, hogy a tucatnyi robbanószerkezet közül nem mindegyik talált célba, és a sivatagban a vizsgálódók egy roncsra is rábukkantak. 

<a href="//index.hu/kulfold/2019/09/16/szaud-arabia_finomito_drontamadas_iran_usa_konfliktus_olajipar_olaj/" id="hyperlink_bae8fd2a02602555563b5b3bb8dc95a5" target="_self" title="A világ csak most kezd rádöbbenni, mennyire súlyos a közel-keleti helyzet" data-recommendation="bekezdes_utan" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/09/17/iran_szaud-arabia_olajipar_vizsgalat_tamadas_cirkaloraketa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt 13 francia katona egy helikopterbalesetben

A független újságírás nemcsak a kormánytól független, de minden más direkt politikai szándéktól is. Támogass …