2020. június 2., keddMa Anita, Kármen napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2020.06.02. Anita, Kármen Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Brazíliában két vírus tombol: a Covid-19 és Bolsonaro

Brazíliában két vírus tombol: a Covid-19 és Bolsonaro

A brazil járványhelyzet pillanatképe sem túl biztató, de még beszédesebbek a folyamatok, hiszen az aktív esetek száma is stabilan 10 ezer körüli tételben nő, miközben a brazil elnök a vírust februárban még elbagatellizáló Donald Trumpra is rálicitálva tagadja, hogy a járvány veszélyes méreteket öltött. Vagy egyáltalán azt, hogy maga a betegség komolyabb lenne egy „kisebb influenzánál.”

Amikor már nyilvánvalóvá vált, hogy nem meglepő módon Brazíliában sem viselkedik másként a vírus, és itt is szed áldozatokat, április végén, ötezer haláleset után így reagált:

„Na, és akkor mi van? Gyászolom a halottakat, mi mást tehetnék? …de csodákra nem vagyok képes”. Az elnököt egyelőre a több mint 19 ezer halott sem billentette ki meggyőződéséből, és az sem, hogy a napokban az új esetek és a napi halálozások száma is csúcsot döntött, utóbbi 1179 esettel.

Az elnök mindenkire fittyet hány

Csodát valóban nem tehet Bolsonaro, de enélkül is észreveteti magát az elnök a járványban a maga módján: nemcsak elutasító hozzáállásával buzdítja híveit, de aktívan, korlátozások elleni tüntetéseken való részvételével int be

  • az orvosoknak, akik szerint összedőlhet az egészségügyi rendszer, amely a kapacitásának határához ért,
  • a bíróságnak, amely megtiltotta, hogy járványtagadó posztokat tegyen ki, mert nehezíti a karanténszabályok betartását,
  • és a favelák lakóinak, akiket már a drogbandák is inkább a kijárási korlátozás betartására kérnek, elismerve a helyzet komolyságát.

A 212 milliós Brazília örökös problémája a szegénységgel és a bűnözéssel szorosan összefonódó nyomornegyedek léte, és ezen a rövid katonai pályafutás után politikussá lett Bolsonaro fokozott erőpolitikája sem változtatott: korábban sem volt ritka, hogy a benyomuló rendőrség tűzharcba keveredik a drogbandákkal, de a rajtaütések mást jelentenek, amikor a legszegényebbek úgy érzik, az állam csak fegyverrel a kezében jelenik meg a favelákban, miközben a járvánnyal szembeni védelmet nem képes és nem is igazán akarja biztosítani. 

  • Hogyan áll a járvánnyal Brazília?
  • Miért akar az elnök mindenáron lazítani a korlátozásokon?
  • Bolsonaro dönt a védekezésről?
  • Mi a helyzet Latin-Amerika más államaiban?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák.Támogass te is!


Idén csak Rio de Janeiróban kétezer embert lőttek le a rendőrök. A múlt héten a riói Complexo do Alemão favelában egy rajtaütéskor 13 embert lőttek le, köztük egy kórházi dolgozónő 17 éves fiát. Maria Nascimento elismerte, hogy fia tagja volt egy drogbandának, de halála nem volt arányban tetteivel – írta a Guardian.

A rendőrség szerint nem is volt cél 13 embert megölni, ők csak reagáltak a lövésekre, és őket igazolja, hogy több tucat fegyvert, kézigránátot gyűjtöttek be, valamint likvidálták egy drogbanda körözött vezetőjét is.

Van olyan, hogy gazdaság vagy védekezés?

Ez azonban nem oldja meg a favellák 13 millió lakójának napi gondjait, amelyek a járvánnyal fokozottan nőttek: bevételeik lenullázódtak, és a járvány is könnyen terjed, hiszen az izolációra itt nincs lehetőség, és orvosi segítséghez is alig jutnak – mondta a Guardian kisfilmjében egy aktivista.

Koszorú egy sírhanton a frissen ásott sírok mellett a São Pauló-i Vila Formosa temetőben 2020. május 18-án

Koszorú egy sírhanton a frissen ásott sírok mellett a São Pauló-i Vila Formosa temetőben 2020. május 18-án

Fotó: Fernando Bizerra / MTI / EPA

Bolsonaro nyíltan fellép a a szövetségi államok kormányzóinak kijárási korlátozásaival szemben, azzal érvelve, hogy ezek gazdasági kára nagyobb, mint az egészségügyi hozadéka. Hozzáállásával kormánya sem tud azonosulni: a múlt héten lemondott egészségügyi minisztere. Nelson Teich alig egy hónapot töltött a tárca élén. Elődje is az elnökkel folytatott viták miatt távozott. „Nem fogjuk tudni elkerülni a betegek növekedésének számát… az egészségügyi rendszerünk nem áll készen a tömeges fertőzésre” – figyelmeztetett még április közepén Luiz Mandetta lemondásakor, és úgy tűnik, nem cáfol rá az élet.

Az egy hónappal utána szintén távozott Teich esete azért sokatmondó, mert Bolsonaro támogatójaként lett miniszter, maga is egyetértett azzal, hogy a korlátozásokat a lehető legenyhébb szinten kell tartani, ám az elnök gyógyítási javaslataival ő sem tudott mit kezdeni.

Közben az elnök az igazságügyi miniszterét is elveszítette még áprilisban: Sergio Moro azért mondott le, mert Bolsonaro egyeztetés nélkül menesztette a brazil szövetségi rendőrség vezetőjét.

Se gazdaság, se védekezés

A korlátozások enyhítésének követelését és a járvány egészségügyi kockázatának negligálását a rászorulók védelmeként írja le az elnök, mondván, ezzel a gazdaság működését, így a munkahelyek megőrzését biztosítja. Ez korábbi tapasztalatai alapján érthető: a gazdasági növekedéssel párhuzamosan nőtt a népszerűsége a 2019 elején hivatalba lépett elnöknek. Januárban 47 százalékon állt, és az azt megelőző fél évben folyamatosan növekedett a tetszési indexe. 

Azóta azonban a gazdaságot védő megközelítés hullámzó népszerűséget hozott, most az elnök épp rosszul áll: április közepén 36 százalék volt nagyon elégedett és 33 százalék elutasító vele szemben, a múlt héten azonban ugyanannál a közvélemény-kutatónál már csak 30 százalék támogatta az elnököt, a vele elégedetlenek aránya 39 százalékra nőtt

Jair Bolsonaro

Jair Bolsonaro

Fotó: Adriano Machado / Reuters

Bolsonaro hozzáállásával a járvány visszaszorításában sem tud eredményeket felmutatni, eközben a gazdaságot sem sikerül gyorsan talpra állítania. Nem is lehetséges a visszaesést elkerülni a globális válság alatt, ez azonban visszaüthet Bolsonaróra, aki mindent a gazdasági siker ígéretére tett fel.

Négyszer több temetés

Sőt, a helyzet talán már most sokkal rosszabb, mint amilyennek az egyébként is borús számok mutatják. Alig 750 ezer tesztet végeztek – ez lakosságarányosan negyede a magyarországinak, alig 8 százaléka az Egyesült Államokban mértnek és kevesebb mint huszada a németországinak. Pontos kép tehát nincs, jóval több fertőzött lehet: a São Pauló-i Egyetem orvosi karának oktatója, Domingos Alves <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/05/23/brazilia_bolsonaro_koronavirus_mexiko_ecuador_peru/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Trump beszéde közben oszlattak a Fehér Háznál

Trump beszéde közben oszlattak a Fehér Háznál

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Egy …