2022. július 5., keddMa Sarolta, Emese napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.05. Sarolta, Emese Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft

Bevezették a négynapos munkahetet Angliában is

Mintegy 70 vállalat vesz részt a következő hat hónapban a világ legnagyobb kísérleti programjában, amely a munkarenddel foglalkozik.

A kísérletet egy olyan csoport szervezte, amely a rövidebb munkahétért kampányol a bérek csökkentése nélkül. A kísérletben a munkavállalók a szokásos munkaidejük 80 százalékáért 100 százalékos fizetést kapnak, azzal a céllal, hogy hatékonyabban dolgozzanak.

Jóllét és mentális egészség 

Az oxfordi és a cambridge-i egyetem tudósai, valamint az amerikai Boston College szakértői az Autonomy nevű agytröszttel közösen irányítják a kísérletet.

Hirdetés

A kísérletben az irodai szoftverfejlesztőktől kezdve a munkaerő-közvetítő cégeken át a jótékonysági szervezetekig és egy helyi fish & chip (hal és sült krumpli) üzletig számos vállalat vesz részt. Sam Smith, akinek észak-londoni sörfőzdei vállalkozása (Pressure Drop) van, azt mondta, hogy jó alkalomnak tartotta, hogy a cég kipróbálja a különböző munkamódszereket.

A világjárvány elgondolkodtatott minket a munkáról és arról, hogy az emberek hogyan szervezik az életüket. Azért tesszük ezt, hogy javítsuk munkatársaink életét, és hogy részesei legyünk egy olyan progresszív változásnak a világban, ami javítja az emberek mentális egészségét és jóllétét

– mondta Sam Smith, aki azzal kísérletezik, hogy kilencfős csapatának öt helyett négy nap alatt ugyanannyi sört kell előállítania és csomagolnia, mint ezelőtt.

Szerintem ez arról szól, hogyan használjuk ki az időnket. Tehát amikor a produktivitásról beszélek, nem azt értem alatta, hogy gyorsabban végezzük el a feladatot, amit éppen most csinálunk, hanem azt, hogy kihasználjuk a természetes leállásokat, hogy jobban felkészüljünk a következő napra.

A dolgozók jobban koncentrálnak

Clare Doherty, aki segít a cég irodájának vezetésében, azt mondta, hogy a kísérlet fantasztikus, és része a munkavállalás természetes fejlődésének. Kifejtette, hogy mivel több mint négy éve dolgozik a vállalkozásnál, képes elvégezni a munkáját, és magabiztosnak érzi magát abban, hogy egy nappal kevesebb idő alatt is hatékonyan látja el feladatát.

Ez elveszi azt a néhány pluszpercet, amit az interneten való görgetéssel töltesz a napodból, mert egy kicsit jobban kell koncentrálnod, hogy a rendelkezésedre álló idő alatt elvégezd, amit el kell végezned

– mondta a munkavállaló, akihez hasonlóan Craig Carmichael, aki az üzletben dolgozik, úgy gondolja, hogy a plusz pihenőnap arra motiválja, hogy keményebben dolgozzon.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/06/06/egyesult-kiralysag-negynapos-munkahet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Hamburgban már kvótáznák a meleg vizet, korlátoznák a fűtést az energiaválság miatt

Jens Kerstan Hamburg környezetvédelmi szenátora interjút adott a Welt am Sonntagnak, amelyben előrevetítette, nem elképzelhetetlen, …