2020. március 31., keddMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2020.03.31. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az USA-ban már több a fertőzött, mint Kínában

Az USA-ban már több a fertőzött, mint Kínában

A koronavírus elleni küzdelem már minden harmadik amerikait érinti, csütörtökre Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Indiana, Iowa, Kalifornia, Kentucky, Louisiana, Massachusetts, Michigan, New York, Nyugat-Virginia, Oregon, Új-Mexikó, Washington és Wisconsin államok kérték vagy szigorú otthon maradásra az állampolgárokat, vagy zárták le a működésüket a legfontosabb ipari szektorok kivételével teljesen.

Eközben mind az újonnan regisztrált betegek, mind a koronavírus-járvány halálos áldozatainak a száma is folyamatosan emelkedik az országban. Hiába mondta kedden azt Donald Trump amerikai elnök, hogy inkább heteken, mint hónapokon belül szeretné újra nyitva látni a boltokat, a modellek alapján ez még optimista kívánságnak is túlzás lenne.

Trumpnak aligha lesz igaza a húsvéti boltnyitásokkal, van viszont a környezetében olyan, aki reálisabban látja a helyzetet. Jerome Adams tisztifőorvos március 23-án mondta azt, hogy ez lesz az az a hét, amikor minden nagyon rosszra fordul majd a koronavírus-járvány miatt. Mire így nyilatkozott, március 22-én már 9400 új esetet regisztráltak, másnap pedig átlépték a napi 10 ezres határt.

Ebben az a legaggasztóbb, hogy tulajdonképpen még csak New Yorkban indult be igazán a járvány, miközben az elemzők szerint egész Amerika a New York-i mintázatot követi az esetek emelkedésében.

New York, a fenyegető árnyék

Arról, hogy mennyire rossz a helyzet New Yorkban, szerdán írtunk, bár az abban a cikkben olvasható adatok értelemszerűen máris elavultak, a városban ugyanis nem túlzás azt mondani, hogy óráról órára romlik a helyzet, fogynak a kórházi helyek és a védőfelszerelések. Hogy mennyire, azt jól példázza, hogy az Egyesült Államok egyik legrégebbi alapítású kórházában, a manhattani Mount Sinaiban a héten meghalt egy, a koronavírust a betegektől elkapó ápoló, akinek rendes védőfelszerelés helyett már csak szemeteszsák jutott.

Kórházi dolgozók 2020. március 19-én New Yorkban egy koronavírus-előszűrésre felállított sátor mellett

Kórházi dolgozók 2020. március 19-én New Yorkban egy koronavírus-előszűrésre felállított sátor mellett

Fotó: Andrew Kelly / Reuters

New Yorknak elég nagy a népsűrűsége, gondolhatnánk, hogy ez is gondot okoz, de valójában csak a 12. legsűrűbben lakott az államok és a nagyobb városok között, tehát amit New Yorkban látunk, az könnyen megismétlődhet az USA több részén is, több tízmillió lakost fenyegetve.

Éppen ezért nem mindegy, mit mutatnak a számok. Az Amerikában regisztrált esetek – nagyrészt a gyors tempóban megemelt tesztelési kapacitásnak is köszönhetően – megtriplázódtak március 10. és 13. között. Március 16. és 20. között újabb triplázódás következett, ekkor 5600-ról 16 600 eset fölé nőttek. Azóta már a triplázódás fölé értek a március 20. és 25. között 16 600-ról 68 800 fölé emelkedő regisztrált betegszámmal. Az akkori 68 ezer beteg majdnem fele, 33 ezer New Yorkban állt kezelés alatt.

Ott, ahol hasonló időintervallumokban szintén triplázódott a betegek száma, vagyis több esettel ugyanaz játszódott le, mint New Yorkon kívül.

Rákapcsol a többi 49 államban is a járvány

A New York utáni tíz legfertőzöttebb államban csütörtökön is nagy ugrás volt látható az esetszámban, ahogy New Yorkban is, így csütörtökön már az országos adatok 50 százaléka alá esett a keleti parti állam.

A magyar idő szerint csütörtök éjjeli, helyi idő szerint többnyire (kora) délutáni adatok szerint New Jersey-ben 2474, Kaliforniában 896, Washingtonban 424, Michiganben 561, Illinois-ban 673, Massachusettsben 579, Floridában 378, Louisianában 510, Pennsylvaniában 560, Texasban pedig 371 új megbetegedést jelentettek. (Magyar idő szerint […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/03/26/egyesult_allamok_koronavirus_mar_a_legfertozottebb_terulet_a_vilagon_megelozte_kinat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Halottakkal és fertőzöttekkel vesztegel Floridánál egy üdülőhajó

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Egyelőre …