2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft

Az eddigi legnagyobb erdőtűz pusztít Ausztriában, a magyar határtól alig 70 kilométerre

A Bécshez közeli, közkedvelt ausztriai kirándulóhely, a Rax erdejében egy hete csaptak fel a lángok. Alighogy eloltják, új helyen borul lángba az erdő. Az osztrák tűzoltóság, rendőrség és katonaság együttes erővel dolgozik a tűz megfékezésén, de érkezett segítség a szomszédos országokból is. Összesen mintegy 850-en vesznek részt az oltásban.

A lángok múlt hétfőn pattantak ki a Mittagsteinben, a Rax felvonójának tőszomszédságában. Az Alsó-Ausztria és Stájerország határán lévő hegyvidékben azóta is tomboló erdőtüzet az eddigi legnagyobbnak tartják szomszédunkban, emiatt Ausztria a hétvégén aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust (UCPM), amelyet rescEU néven 2019-ben tűzoltórepülőgép-flottával bővítettek, megerősítve a tagállamok által igénybe vehető kapacitást. 

Ezúttal az Európai Unió vészhelyzet-koordinációs központja két, Olaszországban állomásozó Canadair CL-415 típusú repülőgépet mozgósított, amelyek a közös mentőflottához tartoznak, Németország és Szlovákia pedig katonai helikoptereket ajánlott fel. 

A meredek, járhatatlan terep miatt ugyanis a földi tűzoltás szinte lehetetlen, így kénytelenek a légi eszközökre hagyatkozni. A bécsi belügyminisztérium és osztrák fegyveres erők légierejét is bevetették, köztük egy Blackhawk helikoptert, amely 3000 liternyi vizet tud szállítani, míg a többi alig félezer litert bír el. 

Hirdetés

Az állami tűzoltóság parancsnoka szerint már tűzoltók is megsérültek a mentés közben, ezért a mentőket is riasztani kellett. Mindazonáltal megállás nélkül végzik az oltást.

A víztartályokkal felszerelt helikopterek percenként szállnak fel a Dunából merített vízzel, hogy mesterséges esőt szórjanak a parázsló zónákra

– mondta el Josef Huber az ORF-nek, hozzátéve, hogy védvonalakat alakítottak ki, nehogy a lángok továbbterjedjenek a környező településekre. 

Európai összesítésben idén eddig mintegy félmillió hektárnyi terület vált tüzek martalékává, és a leégett erdők regenerálódása éveket vesz […]A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/11/01/ausztria-rax-erdotuz-oltas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Itt van Putyin bizalmasának elképesztő bejelentése

Az európai államok egyre másra elégelik meg a folyamatos menekültáradat érkezését. Leginkább a lengyelek hallattják …