2022. július 3., vasárnapMa Kornél napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
2022.07.03. Kornél Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft

Aki szembenézett Putyin 70 ezres trollhadseregével

„Putyin trolljai” címmel jelent meg magyarul Jessikka Aro könyve, a szerző az első publikációi után maga is a trollok célpontjává vált. Az ellene irányuló gyűlöletkampány miatt egy időre Finnországot is el kellett hagynia. Az újságíróval Budapesten beszélgettünk, ahová az Egyesült Királyság budapesti nagykövetsége és a Political Capital meghívásával érkezett.

A 2019-ben megjelent könyve eredeti borítóján egy medve látható egy laptop előtt ülve, vörös denevér tetoválással a kezén. Mit szimbolizál ez?

A medve természetesen Oroszországot, a denevér pedig az orosz titkosszolgálatok kémkedésért felelős csoportját szimbolizálja. A katonai titkosszolgálatok azok, akik végső soron a kamu profilok mögött állnak, és akik megtévesztő híreket terjesztenek.

Segítsen jobban megérteni a motivációit: Ön egy újságíró, aki a finn állami televízióban dolgozik, és 2014-ben egy érdekesnek tűnő, új témát kezdett kutatni – az orosz trollok témáját. A témával azóta is folyamatosan foglalkozik, könyvet is írt róla. Mi ez – elhivatottság, szakmai érdeklődés, vagy valamiféle megszállottság?

Hirdetés

Másról is beszámolok, nem csak az orosz trollokról. Eredetileg engem a propaganda és a pszichológiai befolyásolás érdekelt. Tíz évvel ezelőtt például már komolyabban foglalkoztam a dzsihadista közösségi média hatásával. Érdekelt, hogy bizonyos emberek miért esnek olyan könnyen a hatása alá. Oroszország ugyanakkor mindig is a kedvenc témám volt – mert a szomszédunkban van, és fontos Finnország számára. A nagymamám mesélt nekem történeteket Oroszországról, abból az időből, amikor háborúban álltunk egymással. Így, amikor felnőttem, megjegyeztem magamnak, hogy jobb, ha rajta tartom a szememet. Amikor 2013-ban olvastam a Novaja Gazeta eredeti cikkét arról, ahogy bejutottak az orosz „troll gyárba” és leleplezték azt a világ előtt, úgy éreztem, hogy ezt a témát folytatni kell. Arra voltam kíváncsi, hogy a propagandistáknak hogyan sikerül hatással lenni ránk, és befolyásolni az embereket. Riadót akartam fújni, mert soha előtte nem találkoztunk hasonlóval. Tudni akartam, hogy nemzetközileg van-e hatása az orosz trolloknak.

Végül kiment Oroszországba is a nyomozása részeként? Hogy fogadták kint Oroszországban?

Találkoztunk a Novaja Gazeta újságíróival, akik megírták korábban ezt a sztorit. Megtaláltuk azokat az álláshirdetéseket is, amelyekben munkára kerestek embereket az úgy nevezett „Internet-kutatási Ügynökséghez”. Természetesen nem trollokat kerestek, hanem tartalomgyártókat, közösségi oldalak menedzsereit, még grafikusokat is. Úgy tettünk, mintha munkát keresnénk, így kaptuk meg a következő körben azt az információt, hogy politikai tartalomra keresnek embereket, többek között angol nyelvtudással. Utána próbáltunk beszélni az embereikkel, de senki nem mondott nekünk semmit. Végül a saját biztonsági őrük árulta el, hogy az iroda épülete adminisztratív besorolás alatt van, ami Oroszországban azt jelenti, hogy valamilyen állami struktúrához tartozik, és külön jogi védelemben részesül. 

Az orosz trollok tevékenysége abban az időben már Finnországban is jelen volt?

Igen, ennek akartam mindenképpen utánamenni, és több mint kétszáz olyan sztorit sikerült összegyűjtenem, amelyek a tevékenységükhöz kapcsolódtak. De Oroszország a Finnországban élő oroszajkú lakosságon keresztül is operál. Több mint hetvenezren vannak, és aktívan követik és megosztják az orosz propaganda oldalakat. Valójában még finnül sem kell tudniuk a befolyásoláshoz, mert a finnek is követik a nemzetközi médiát és különböző nemzetközi csoportokat a közösségi oldalakon. 

Mit gondol Magyarországról vagy Közép-Európáról, mi is ugyanúgy ki vagyunk téve az orosz trollok tevékenységének?

Én magam nem foglalkoztam ezzel a témával, de láttam más újságírók és kutatók anyagjait. Az orosz trollok nagyon aktívvá válnak, ha például valamilyen fontos esemény történik, mint a német vagy francia választások idején. De ott vannak például a mémek – ezek csak vicces képek, semmilyen nyelvet nem kell tudni hozzá, hogy befolyásoljanak.

BP-6912

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

Van valamilyen központi apparátus, amely felügyeli az orosz trollokat, vagy egymástól függetlenül működnek, különböző helyszínekről?

Az a gond, hogy ez a tevékenység teljes mértékben kiszervezhető, és szabadúszókat is alkalmazhatnak hozzá. Lehet például olyan ismerősünk, akiről úgy tudjuk, hogy munkanélküli, valójában azonban nem bejelentett keresete van, és az a feladata, hogy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/10/28/vlagyimirputyin-oroszorszag-trollhadsereg-jessika-aro/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Hajtóvadászat indult a fegyveres migránsok után a magyar-szerb határnál

Két migránsbanda támadt egymásra lőfegyverekkel szombat hajnalban a magyar határhoz közeli szabadkai erdőben; a helyszíni …