2022. augusztus 8., hétfőMa László napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 386,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2022.08.08. László Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 386,00 Ft | CHF: 404,00 Ft

Ahol a kutyasétáltatás bűncselekménynek számít

„Ártatlan és gyönyörű szemeivel néz rám. Arra vágyik, hogy sétálni vigyem, de nem merem. Még letartóztatnak” – mondta az egyetlen kutyusát féltő Mahsza, aki az állattartók letartóztatásának és kedvenceik lefoglalásának új hullámára utal az iráni fővárosban, Teheránban.

A helyi rendőrség nemrég bejelentette, hogy a kutyasétáltatás a közterületi parkokban bűncselekménynek számít. A tilalmat „a közbiztonság védelmét szolgáló” intézkedésként indokolták.

Ezzel párhuzamosan az iráni parlament hamarosan elfogadhatja a lakossági jogok védelméről szóló törvényjavaslatot, amely általánosan korlátozná a kedvtelésből tartott állatok számát.

Hirdetés

A törvényjavaslat szerint a kisállatok gondozását kizárólag egy különbizottság engedélyezheti.

Minimum 800 dolláros, durván 320 ezer forintos bírsággal sújtható az a személy, aki egy egész sor állatot – köztük például macskát, teknőst és nyulat – „importál, vásárol, értékesít, szállít vagy tart”.

A viták több mint egy évtizede kezdődtek, amikor iráni képviselők egy csoportja megpróbált egy olyan törvényt áterőszakolni, amely minden kutyát elkobozna, az állatkertekre testálná, vagy a pusztaságban hagyná veszni őket – idézte a BBC az Iráni Állatorvosi Szövetség elnökét, a kezdeményezés ellenzőjét.

„Az évek során a javaslaton többször is módosítottak. Még a kutyatartók testi fenyítése is felmerült” – mondta dr. Pajam Mohebi.

A „nyugatiasodás” fertője

A kutyatartás mindig is elterjedt volt Irán vidéki területein, a 20. században pedig kisállatok a városi élet jelképévé váltak.

Irán volt az egyik első ország a Közel-Keleten, amely 1948-ban állatjóléti törvényeket fogadott el. A kormány finanszírozta az első intézményt, amely az állatok jogainak előmozdítását szolgálta. Még az uralkodói család is nevelt kutyákat.

Az 1979-es iszlám forradalom – amelyben Mohammad Reza Pahlavi sahot megbuktatták – sok tekintetben megváltoztatta az irániak és kutyáik életét.

Az iszlám hagyomány szerint az állatok tisztátalannak számítanak. Az új rezsim az ölebeket a „nyugatiasodás” jelképének tartja, ezért igyekszik kordában tartani nevelésüket.

A kutyatartást korábban nem szabályozták rigorózusan – emlékeztet egy teheráni állatorvos.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/07/26/a-kutyasetaltatas-buncselekmenynek-szamit/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Itt a legrémisztőbb jóslat a háború folytatására

A Kreml az anyaország részének tekinti a megszállt területeket, írja a Times-ban Sir Richard Barrons, …