2020. február 23., vasárnapMa Alfréd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 337,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
2020.02.23. Alfréd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 337,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A világ 9. leggazdagabb embere megkavarja az elnökválasztást

A világ 9. leggazdagabb embere megkavarja az elnökválasztást

Vasárnap Michael Bloomberg amerikai milliárdos üzletember, volt New York-i polgármester hivatalosan is bejelentette, amit már régóta pedzegetett, márciusban viszont még tagadott: elindul a Demokrata Párt elnökjelöltségéért, hogy leváltsa az „egzisztenciális fenyegetést jelentő” Donald Trumpot, és „újjáépítse Amerikát”. 

Ez már csak azért is érdekes, mert a most újra demokrata, de egy ideig republikánus, piacpárti, számos népszerű balos és liberális üzenetet (például az egészségügyi rendszer államosítását és a könnyűdrog-legalizációt) elvető, brutálisan nagy, 50 milliárd dollárt meghaladó magánvagyonnal bíró Bloomberg eléggé kilóg a balra tolódó Demokrata Párt elnökjelölti mezőnyéből.

Sőt, személyében megtestesít egy csomó olyan dolgot, amelyek ellenzésére a párt két népszerű jelöltje egész kampányát építi. 

Részben emiatt, részben késői színre lépése miatt a legtöbb elemző kételkedik benne, hogy Bloombergnek jelentős esélye lenne az elnökjelöltség elnyerésére, függetlenül attól, hogy mekkora anyagi erőforrásokat tud mozgósítani kampányában. Ennek ellenére a párt felemelkedő balszárnya és a centristább oldal közötti viaskodásba nagyon is belekavarhat.

Még egy New York-i milliárdos

A 77 éves Michael Bloomberg Wall Street-i befektetési bankárként alapozta meg a vagyonát, majd a nevét viselő pénzügyi adatszolgáltató és hírügynökség felfuttatásával lett a világ egyik leggazdagabb, legismertebb és legbefolyásosabb pénzügyi szereplője. Vagyonát 53–55 milliárd dollárra becsülik, ami Trump vagyonának 17-szerese, a Fidesz gazdasági hátországának Mészáros Lőrinc néven emlegetett nyúlványának 25-30-szorosa. A Forbes aktuális számításai szerint Bloomberg a világ 9. leggazdagabb embere.

Donald Trump és Michael Bloomberg egy 2016-os megemlékezésen New Yorkban

Donald Trump és Michael Bloomberg egy 2016-os megemlékezésen New Yorkban

Fotó: Brendan Smialowski / AFP

A politikába az ezredfordulót követően lépett be, 2001-ben, a szeptember 11-i terrortámadások után republikánusként lett New York polgármestere. Kétszer újraválasztották, 2013-ig vezette Amerika legnépesebb városát – 2007-től már függetlenként –, bár ez időszak megítélése, főleg a baloldalon, minimum vegyes. Az expolgármester saját narratívájában e 12 év alatt New York egy jelentős része megújult, a leromlott ipari területek helyén irodaházak, parkok emelkedtek ki, a bűnözés csökkent, a város hagyományosan rossz negyedeinek egy jelentős részét kipucolták. Emellett olyan, akkor még radikális népegészségügyi lépéseiről lett ismert, mint a nagy cukros szénsavas italok betiltása és a dohányzási tilalom az éttermekben.

Egyúttal azonban ezen korszakban New York Amerika legegyenlőtlenebb nagyvárosa lett.

Az ingatlan- és lakásbérleti árak reálértéken ötödükkel nőttek, miközben a lakásbérlők mediánjövedelme valamelyest csökkent; a hajléktalanszállókon éjszakázók száma 30-ről 50 ezerre nőtt. A baloldali bírálatok szerint Bloomberg (és republikánus elődje, az azóta Trump ügyvédjeként funkcionáló, és az ukrajnai ügyekben és ezáltal az elnök elleni alkotmányos vádeljárásban nyakig benne lévő Rudy Giuliani) alatt a város hagyta leromlani a külső kerületeket, majd az elértéktelenedett részeket gyakorlatilag odavetette az ingatlanberuházóknak, akik aztán luxus apartmanházakat húztak fel a gettó közepén, kiszorítva onnan a korábbi lakosságot.

Hasonlóan jelentős támadási felületet jelent Bloomberggel szemben az indoklás nélküli motozás (stop and frisk): a New York-i rendőrség sokat vitatott gyakorlata az etnikai kisebbségek és a szegények vegzálásához vezetett, miközben jogvédők szerint a bűnüldözést nem segítette. Bloomberg a napokban bocsánatot is kért a dolog miatt.

Jobbra át

Bloomberg megítélésének kettősségét jelzi, hogy míg ő polgármesterségére hivatkozva úgy mutatta be magát vasárnap, mint aki képes „kemény harcokat megvívni”, és nehéz problémákat megoldani; utódja, Bill de Blasio jelenlegi New York-i demokrata polgármester (aki idén maga is kacérkodott az elnökjelöltséggel, de már kiszállt a demokrata versengésből) arról beszélt, hogy a Demokrata Párt választói számára vállalhatatlan Bloomberg múltja.

Bloomberg már 2007-ben otthagyta a republikánusokat, 2016-ban (miután hosszasan vívódott rajta, hogy függetlenként elinduljon-e az elnökségért) Hillary Clinton mellett szólalt fel, 2018-ban pedig hivatalosan is demokrataként regisztrált, és 100 millió dollárt adományozott a demokrata győzelemmel zárult félidős választási kampányra. Ennek ellenére múltja, jelene és személye sok szempontból a demokrata elnökjelölti kampány központi témáinak antitézise.

  • A párt balszárnyához tartozó, együtt olyan 40-50 százalék közötti támogatottsággal bíró Bernie Sanders vermonti és Elizabeth Warren massachusettsi szenátor fő témái között ott van a vagyoni egyenlőtlenségek és a gazdagok megadóztatása (Sanders nemrég úgy fogalmazott, nem szabadna milliárdosoknak léteznie); ezzel szemben Bloomberg a világ egyik leggazdagabb embere.
  • A baloldal egy további kiemelt témája a rendkívül […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/11/25/michael_bloomberg_usa_demokrata_part_elnokvalasztas_elovalasztas_trump_milliardos_new_york_egyenlotlenseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Még négy brit állampolgár fertőződött meg a koronavírussal

Kerülj képbe hírlevelünkkel, amiben a hét legfontosabb, legérdekesebb cikkeit, videóit ajánlják az indexesek. Feliratkozom! Eddig …