2022. július 5., keddMa Sarolta, Emese napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.05. Sarolta, Emese Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft

A románok megint betiltották a Csíki Csipszet

A Csíki Sör a közösségi oldalán számolt be arról, hogy a csütörtöki nap folyamán a  romániai Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) leállíttatta a Csíki Csipsz termékek gyártását és forgalmazását, mivel 33 termék csomagolásán a gyártás helyszíneként Székelyföld van megnevezve, nem pedig Románia. Az azonnali leállítást Dan Tanasă szélsőjobboldali aktivista, a magyarellenes Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) párt parlamenti képviselőjének a feljelentése után rendelték el.

A fogasztóvédelem felszólította továbbá a Csíki Sör Manufaktúrát is, hogy a Székelyföld megnevezést cserélje le Romániára. A döntés ellen mindkét székelyföldi magyar cég fellebbezni fog és a gyártással, illetve a forgalmazással nem állnak le – áll a közös sajtóközleményükben.

Laurențiu Moldovan, a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség román nemzetiségű vezetője a Székelyhon megkeresésére reagálva annyit fűzött hozzá a témához, hogy „ez nem igaz ebben a formában”, részletesebb tájékoztatást viszont csak akkorra ígért, miután az országos vagy regionális hatóság bővebb információkat közöl az ügyben. Ez elmondása szerint „tíz perc vagy két nap is lehet”. 

Dan Tanasă már számos alkalommal kezdeményezett jogi eljárásokat az erdélyi magyar közösség nyelv- és szimbólumhasználata ellen. Ezekről az Origo itt, itt és itt írt.

Hirdetés

Forrás:
https://www.origo.hu/nagyvilag/20220609-a-roman-hatosag-leallittatta-a-csiki-csipsz-gyartasat.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Két rendőrt meglőttek a philadelphiai függetlenség napi ünnepségen

A chicagói függetlenség napi lövöldözés után újabb sérülésekről adtak hírt, ezúttal a philadelphiai fesztiválról. Egy 36 …