2022. augusztus 10., szerdaMa Lörinc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.10. Lörinc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft

A farmer kényelmes, de nem a diplomáciában

Enyhén szólva megütközést váltott ki Podgoricában, hogy az első hivatalos szerbiai látogatására érkező montenegrói kormányfőt, Zdravko Krivokapićot a belgrádi repülőtéren rendezett állami tiszteletadáson Branislav Nedimović szerbiai miniszterelnök-helyettes, mezőgazdasági miniszter üdvözölte – farmerben, nyakkendő nélkül.

A belgrádi látogatás a jószomszédi kapcsolatok és közös európai perspektívánk jegyében valósul meg – mondta a vendég még indulása előtt.

Szerény” külsőségekkel várták – így tudósított a belgrádi sajtó a fogadtatásról, miközben Montenegróban éles reakciókat váltott ki a találkozó. Az ellenzékiek azt mondták: „úgy üdvözölték, ahogy megérdemelte”.

Hirdetés

Данас и сјутра сам у званичној посјети Републици Србији. На београдском аеродрому дочекао ме је потпредсједник Владе Србије г-дин Бранислав Недимовић. pic.twitter.com/HhZok8kOFY

— Zdravko Krivokapić (@profKrivokapic) November 2, 2021

Mások úgy vélték: a farmeres fogadás azt jelzi, hogy a vendéglátó ország kormánya hogyan vélekedik Montenegróról és miniszterelnökéről. A szociáldemokraták szerint viszont ez klasszikus megaláztatás, ami nem is a kormányfőnek, hanem az általa képviselt államnak szól.

Utólag a szerb kormányfő is elismerte a hibát.

„A diplomáciai látogatás során megsértette a »dress code-ot«, de minden hátsó szándék nélkül” – mondta beosztottjáról Ana Brnabić, aki szerint köztudott, hogy a mezőgazdasági miniszter gyakran kezeli lazán az eseményeket. A látogatás fontosságáról szerinte az tanúskodik, ahogy a szerb állam vezetése viszonyult a vendéghez.

Kék farmer, vörös szőnyegen

Nem a szerb politikus az első, aki farmerben jelenik meg hivatalos fogadáson. Szergej Lavrovot többször is megörökítették a könnyed viseletben.

A „félelmetes tehetségű” orosz külügyminiszterben vélhetően elég tapintat rejlik, és kellő tapasztalata van abban, hogy felismerje: nem kellene farmert viselnie a találóan Dzsingisz Kánról elnevezett ulánbátori reptéren a fenyegetőnek tűnő, ám talmi egyenruhát viselő mongol díszőrség jelenlétében – <a href="https://thediplomat.com/2016/04/how-russian-blue-jeans-created-a-diplomatic-incident-in-mongolia/" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/11/04/a-farmer-kenyelmes-de-nem-a-diplomaciaban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Sokan meghaltak egy terrortámadásban Maliban

A támadás – amely a katonaság szerint az Nagy-Szaharai Iszlám Állam (ISGS) nevű iszlamista terrorszervezethez …