2022. augusztus 10., szerdaMa Lörinc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.10. Lörinc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft

Teljesen átalakult az energiaszektor, dübörögnek a szénerőművek

A globális trendeknek megfelelően 2021-ben korábban nem látott mértékű áremelkedés jellemezte az európai villamosenergia-piacokat: az év eleji 55 euró/MWh szinthez képest az év utolsó két hetében rendkívüli volatilitás mellett az árak átlaga 246,5 euró/Mwh-ra emelkedett.

A villamos energia árának emelkedését a tényezőárak, és ezen belül elsősorban a földgáz és a szén-dioxid-kvóta árának növekedése okozta. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) számítása szerint az év során a földgáz árának emelkedése 190 euró/MWh-val, a CO2-kvóta árának emelkedése pedig további 15 euró/MWh-val járult hozzá a villamosenergia-költségek növekedéséhez.

Az energiaválság először a koronavírus utáni időszakban volt tapasztalható, amikor a globális gázkereslet jóval nagyobb lett, mint a kínálat. Lapunknak Gaál Gellért, a Concorde energetikai elemzője úgy foglalta össze, hogy „volt egy erős gazdasági növekedés 2021-ben, ami azzal járt, hogy az elektromos áram kereslete is megnőtt. Annak ellenére, hogy az alternatív erőforrások árai is folyamatosan emelkedtek, a gáz ára nem csökkent.”

AZ EURÓPAI UNIÓBAN ÉVES SZINTEN 2021-BEN ÁTLAGOSAN 4,3 SZÁZALÉKKAL EMELKEDETT AZ ÁRAMFELHASZNÁLÁS.

Hirdetés

Ezzel párhuzamosan a járvány időszakára jellemző alacsony árkörnyezetben visszafogott termelést csak lassan lehetett felpörgetni, az elhalasztott karbantartások és beruházási döntések is korlátozták a kínálat bővülésének ütemét, és erre az egészre tett rá az orosz–ukrán háború. További gázáremelkedést hozott, hogy a Gazprom leállította az összes, nem hosszú távú szerződésben rögzített szállítását az európai piacokra. Így a 2019-es volumennél 20 százalékkal kevesebb orosz földgáz érkezett csővezetékeken keresztül Oroszországból.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/07/06/energiavalsag-energiaellatas-energiaarak-termeles/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Enyhe gyengüléssel kezdte a napot a forint

Az eurót a hétfő esti 394,27 forint után 394,57 forinton jegyezték kedden reggel, a dollár …