2022. augusztus 10., szerdaMa Lörinc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.10. Lörinc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft

Sötétben élnek a magyarok, és ez az energiahatékonyságunkat is lehúzza

Nézzük, hogy az Eurostat szerint mi a jellemző az egyes nemzetekre! 2020-ban a Spanyolországban élők közel tizede tartotta túl sötétnek a lakását (10,6 százalék), ami a legmagasabb arány az EU-tagállamok között, tekintve, hogy egyedül csak ők tudhatnak magukénak kétszámjegyű adatot. A spanyoloknál ráadásul egy év alatt duplájára emelkedett a sötétben élők száma, 2019-ben még csak 5,9 százalékuk panaszkodott a körülményekre.

GettyImages-75459607

Fotó: Giuseppe Cacace / Getty Images Hungary

Második helyen Franciaország (9,5 százalék) áll – náluk is romló tendencia mutatkozik –, a harmadik lerosszabb helyzetben pedig Málta van (9,4 százalék), azonban náluk jobb a helyzet, mint egy évvel korábban.

Negyedik helyen Magyarországot találhatjuk, a lakosság 7,7 százalékának nem jut be elegendő napfény az otthonába.

Hirdetés

Ezzel szemben a legalacsonyabb arányt Szlovákiában (2,6 százalék), Cipruson (2,8 százalék) és Csehországban (3,1 százalék) jegyezték.

A fentiek tükrében érdekes, hogy a top 3-ban ott van két napfényes ország – a spanyolok és a máltaiak –, viszont a skandináv és egyéb északi országok egészen jó eredményt mutatnak. A svédek csak a hetedikek (6,6 százalék), a dánok csak a tizenötödikek (4,5 százalék), a finnek csak tizenkilencedikek (3,6 százalék), és még a nem uniós tagállam Norvégia lakosainak is csak 2,8 százaléka panaszkodott arról, hogy sötétségben élne, pedig ezekben az országokban akár fél év is szürkületben telhet.

Nem állunk fényesen energiahatékonyságban

Ahogy fentebb is kiderült, minél sötétebb egy lakás, annál több mesterséges fényt kell használnunk, ráadásul a sötétebb helyeket hidegebbnek is érezzük, így vélhetően jobban is fűtünk. Ezáltal bizonyosan romlik az energiahatékonyságunk. Bár a villamosenergia-fogyasztás személyfüggő, így nem számít bele az energiahatékonyság szempontjából fontos primer energiaigénybe, de kétségtelen, hogy összességében

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2021/11/05/energiahatekonysag-eurostat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Enyhe gyengüléssel kezdte a napot a forint

Az eurót a hétfő esti 394,27 forint után 394,57 forinton jegyezték kedden reggel, a dollár …