2022. augusztus 10., szerdaMa Lörinc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.10. Lörinc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft

Pórul járnak a gyereket nevelő öngondoskodók az adókedvezménnyel

Kellemetlen meglepetés érheti jövőre az öngondoskodókat, amikor a személyijövedelemadó-bevallásukat (szja) kitöltik. Könnyen kiderülhet ugyanis, hogy a pénztárakba, a nyugdíjbiztosításba befizetett díjaik után nem tudják majd igénybe venni a kedvezményeket, nem maradt ugyanis visszatérítendő szja az államnál. 

Ennek az oka a gyereket nevelő szülőknek járó, maximálisan 809 ezer forintos szja-visszatérítés, illetve a családi adókedvezmény, amely egy átlagos, sőt átlagosnál többet kereső szülőnél könnyedén kinullázza az szja-t, így abból nem jut más visszatérítésre. 

Az öngondoskodók alapesetben a 2021-es befizetéseik 20 százalékát igényelhetnék vissza az szja-ból, azzal a megkötéssel, hogy a nyugdíj- és egészségpénztárak után legfeljebb összesen 150 ezer, a nyugdíjbiztosítások után 130 ezer, a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) befizetései után pedig 100 ezer forint jár vissza, de aki többféle pénztári és nyugdíjcélú megtakarítással is rendelkezik, az is maximum 280 ezer forintot igényelhet vissza évente.

Nagycsaládosoknak bőven millió fölötti fizetés kell hozzá

Akinek nincs gyereke, az jövőre is ugyanúgy várhatja, hogy az adóhatóság (NAV) átutalja a befizetési után a pénztár vagy a biztosító számlájára az adókedvezményt, mint idén.

Hirdetés

A gyerekes szülők viszont csak akkor férnek hozzá ehhez az öngondoskodást támogató adókedvezményhez, ha elég magas hozzá a fizetésük.

Ráadásul minél több gyereket nevel egy szülő, annál többet kell keresnie ahhoz, hogy a különféle családi adókedvezmények után az öngondoskodásért járót is igénybe tudja venni. 

Egy gyereknél havonta bruttó 671,67 ezer forintos jövedelem kell ahhoz, hogy a szülő ki tudja használni a maximálisan 280 ezer forintos szja-visszatérítést. Két gyereknél már havi 871,67 ezer forintos fizetés kell ugyanehhez, háromnál pedig csaknem 1,272 millió forintos bruttó fizetés fölött kaphatja vissza az öngondoskodó szülő a maximálisan visszaigényelhető adóösszeget. 

Ez a tény az érintettek közül sokakat eltántoríthat attól, hogy az év utolsó hónapjaiban is folytassák a nyugdíjpénztári vagy a biztosítási díjak befizetését, hiszen ha nem tudják igénybe venni az idei díjak után az adó-visszatérítést, jobban járhatnak, ha ezeket a díjakat inkább januárban utalják át az intézmények számára, és majd a 2022-es szja-ból igénylik vissza a kedvezményt. 

Elmaradhat a bevételi rekord 

Pedig a nyugdíj- és egészségpénztárak idén bevételi rekordra készülhettek. Az idei első félévben az önkéntes nyugdíjkasszákba csaknem 69,5 milliárd forint folyt be, az egészségpénztárakba pedig bő 29,5 milliárd, mindkét összeg historikus csúcsnak számít. A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/11/03/ongondoskodas-szja-visszaterites-adokedvezmeny-gyereket-nevelok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Enyhe gyengüléssel kezdte a napot a forint

Az eurót a hétfő esti 394,27 forint után 394,57 forinton jegyezték kedden reggel, a dollár …