2022. augusztus 17., szerdaMa Jácint napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.08.17. Jácint Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 420,00 Ft

Meglepő szám látott napvilágot a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban

A meghökkentő gyorsaságú innováció elképzelheteten lett volna a kutatók nemzetközi együttműködése és a hatalmas pénzügyi befektetések nélkül. A Graduate Institute genfi globális egészségügyi központjának elemzése szerint az új típusú koronavírus elleni oltóanyag fejlesztésének finanszírozására csak az első évben több mint 51 milliárd dollárt (közel 18 ezer milliárd forintot) fordítottak.

A koronavírus-járvány megfékezésére irányuló erőfeszítések megmutatták, hogy milyen eredmény lehetséges, ha kiemelt forrásokat szánnak egy oltóanyag fejlesztésére. Ez reményre ad okot más halálos fertőző betegségek elleni harcban is – mint például a tuberkulózis (tbc, azaz gümőkor), a malária és a kolera, amelyek évente milliók halálát okozzák, főként a déli félteke szegényebb országaiban.

A gazdasági szempontok jelentősége

Habár a vakcinák kifejlesztésének egészségügyi hatása óriási, de a gazdasági megtérülés szintén sokat számít, legalábbis ami a gyógyszeripari befektetők motivációit illeti, makrogazdasági szinten pedig az egészségügyre fordított kiadásokban jelentkezik.

Az a tény, hogy a Covid-19 elleni oltóanyagokat rekordidő alatt fejlesztették ki, bizonyos optimizmusra ad okot, a többi járvány tekintetében is. Úgy tűnik, hogy vakcinaforradalom felé tartunk” – nyilatkozott Gavin Yamey, a Duke Egyetem globális egészségügyi professzora.

Hirdetés

Az új típusú koronavírus elleni oltás kifejlesztése látványosan demonstrálta, hogy mire képes a tudomány, azt azonban csak az idő dönti majd el, hogy az új technológiák és források mekkora mértékben gyűrűznek majd be a szegény országok járványellenes harcaiba. Kérdéses, hogy a fejlődő országokat érintő betegségek kutatásában mekkora fantáziát látnak a befektetők, vagy továbbra is csupán a gazdagabb államok privilégiuma marad az egészség.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20220406-gazdasag-vakcina-gyogyszeripar-covid.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Hadiipari együttműködésről tárgyalt Palkovics László Ankarában

Palkovics László hozzátette: Magyarország úgy döntött, hogy külföldi technológiai partnerek bevonásával, de Magyarországon fog gyártani …