2022. július 5., keddMa Sarolta, Emese napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 400,00 Ft | USD: 383,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
2022.07.05. Sarolta, Emese Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 400,00 Ft | USD: 383,00 Ft | CHF: 399,00 Ft

Meddig és hány vakcinával kell beoltatnunk magunkat, hogy dolgozhassunk?

Egyértelműen magasabb sebességfokozatba kapcsolt a negyedik hullám, az előrejelzések alapján ismét ugrásszerűen nőni fog a fertőzöttek és a koronavírus miatt kórházba kerülők száma.

Így a kormány szakértőkkel konzultálva újabb járványellenes intézkedéseket vezet be – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. Köztük, hogy

  • a közösségi közlekedési eszközökön november elsejétől kötelező lesz a maszkviselés;
  • az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat rendelnek el, a szociális intézményekben erről az intézményvezetők döntenek;
  • valamint a munkaadók szervezeteinek javaslatára a cégek lehetőséget kapnak arra, hogy előírják a kötelező védőoltást alkalmazottaik számára.

Ugyan a miniszteri ígéret szerint a dolgozóknak kötelezővé tehető védőoltásról szóló kormányrendelet megjelenésére még pár napot várni kell, a kormányinfón elhangzottak alapján addig is összegyűjtöttük az előzetes, már most tudható információkat az opcionális kötelező védőoltásokról.

Hirdetés

Minden munkavállaló számára kötelező lesz a védőoltás?

Nem. Egyelőre lehetőségről és vállalati hatáskörről van szó. A cégek, amennyiben ezt indokoltnak látják, előírhatják a koronavírus elleni vakcinát az alkalmazottaknak.

Mire számítsak, ha önkormányzati cégnél, intézménynél dolgozom?

Az önkormányzatnak mint munkáltatónak, akárcsak a piaci cégeknek, a kormány szintén lehetőséget ad arra, hogy eldöntsék, kötelezően előírják-e dolgozóiknak a koronavírus elleni védőoltásokat.

Azaz várhatóan a polgármesterek, illetve a képviselő-testületek jogosultsága lesz kötelezővé tenni a védőoltást az önkormányzati tulajdonú cégeknél, intézményeknél.

A közszférában, például kormányzati cégnél vagy kormányhivatalban dolgozom. Számomra is kötelezővé tehetik a védőoltást?

Nagy eséllyel igen. Az állami szerveknél széles körben elő fogják írni az oltási kötelezettséget – jelentette ki a kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, aki korábbi megszólalását később szó szerint úgy pontosította:

Főszabály szerint minden állami alkalmazottaknak kötelező lesz az oltás, az alrendszerek esetében is.

Gulyás Gergely arról is beszélt, a fegyveres testületek kivételével a közszféra oltottsága lényegesen magasabb, mint a társadalomé, illetve az államigazgatásban jelenleg azért nem engedélyezik az otthoni munkavégzést, mert a kormány mindenképpen azt szeretné elérni, hogy mindenki oltassa be magát.

Oltakozás Budapesten 2021. augusztus 30-án

Oltakozás Budapesten 2021. augusztus 30-án

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/10/28/kotelezo-vedooltas-vakcina-munka-koronavirus-munkavallalas-ceg-onkormanyzat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Az adatok szerint aranyláz van az országban

Míg 2021-ben a BÁV-nál összesen egymilliárd forintért értékesítettek befektetési célú aranytömböt (BCA), addig idén már …