2022. május 16., hétfőMa Botond, Mózes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 367,00 Ft
2022.05.16. Botond, Mózes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 367,00 Ft

Már nem az Apple a világ leggazdagabb vállalata

A Saudi Aramco szerdán letaszította az Apple-t a világ legértékesebb vállalatai éléről, mivel az emelkedő olajárak megemelték a részvényeket, miközben a technológiai óriás részvényei tovább zuhantak.

A Szaúd-arábiai nemzeti kőolaj- és földgázipari vállalatot, amelyet a világ legnagyobb olajtermelő vállalataként tartanak számon, a részvényeinek piaczáráskori árfolyama alapján alig kevesebb mint 2,43 billió dollárra értékelték, amely az elmúlt hónapban közel öt százalékkal emelkedett – írja a Daily Mail.

Nagy a kereslet, mégis zuhantak az Apple részvényei

Az Apple részvényei öt százalékot zuhantak, az elmúlt hónapban több mint 13 százalékot süllyedt az árfolyamuk, és a vállalatot 2,37 billió dollárra értékelték. A részvényárfolyam süllyedése annak ellenére következett be, hogy az Apple a vártnál több nyereségről számolt be az idei első három hónapról az erős fogyasztói kereslet közepette.

Hirdetés

A techóriás arra figyelmeztetett: a Covid–19 miatti kínai lezárások és a folyamatos problémák az ellátásban 4-8 milliárd dollárral rontották a júniusi negyedéves eredményt, miközben a szaúdi vállalat az ukrajnai háború alatt növelte az olajkitermelést.

A Saudi Aramco olajipari óriás több mint kétszeres nettó nyereségről számolt be a tavalyi évről,

órákkal azután, hogy jemeni lázadók megtámadták a létesítményeit, ami a termelés átmeneti visszaesését okozta. Mivel a világgazdaság kezdett magához térni a Covid–19-járványból, az Aramco nettó nyeresége 124 százalékkal 110 milliárd dollárra nőtt 2021-ben, szemben a 2020-as 49 milliárd dollárral.

A Szaúd-arábiai Királyságra, a világ egyik legnagyobb nyersolaj-exportőrére is nyomás nehezedik a termelés növelésére, mivel Oroszország ukrajnai inváziója és az azt követő, Moszkva elleni szankciók felborították a globális energiapiacokat. Amin Nasser, az Aramco elnök-vezérigazgatója figyelmeztetett: a vállalat kilátásai részben a geopolitikai tényezők miatt továbbra is bizonytalanok.

Továbbra is haladunk a nyersolaj-termelési kapacitásunk növelése, a gáztermelési […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/05/12/apple-erteke-lezuhant-aramco-olajorias/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Tállai András: Még hat napig ajánlhatóak fel az egy százalékok

A kormány döntése értelmében az egyházak és a civil szervezetek a családi adóvisszatérítés miatt kieső …