2020. március 31., keddMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2020.03.31. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Már csak az Amazon tartja magát a nagy techcégek közül

Már csak az Amazon tartja magát a nagy techcégek közül

A nagy amerikai technológiai cégek is hatalmasakat zuhantak a tőzsdén, ahogy beütött a piacokon a koronavírus-járvány miatti pánik. Az egyetlen vállalat, amely eddig még tartja magát a gigászok között, az Amazon, melynek papírja csupán 11 százalékot gyengült a legutóbbi csúcsához képest.

Az elmúlt hónap extrém mértékű tőzsdei zuhanásai minden nagy amerikai technológiai céget elértek. Az Amazon azonban relatíve biztonságos menedéknek számít, mivel a február 19-én elért csúcsához képest mindössze 11 százalékot gyengült keddig – írja a CNBC.

Ez pedig két dologra is felhívja a figyelmet. Egyfelől arra, hogy most az online értékesítéssel foglalkozó kiskereskedelmi cégeknél megnőtt a kereslet. Másrészt arra is, hogy az Amazonnak strukturálisan is fontos szerepe van az amerikai gazdaságban. Ez utóbbit támasztja alá, hogy bár a legtöbb elemző szerint az amerikai gazdaság recesszióba süllyed, a munkanélküliség pedig megugrik, a fogyasztók folyamatosan vásárolnak az Amazonnál alapvető fontosságú, mindennapi termékeket – amiből például profitálhat a vállalat élelmiszerbolti házhozszállítása, az Amazon Fresh.

Az Amazon részvényének idei teljesítményeForrás: Investing.com

A múlt héten pedig a cég már közölte, hogy 100 000 új, főállású dolgozót kíván fölvenni az Egyesült Államokban, mivel a raktáraiban szükség van az új munkaerőre, hogy kielégíthessék a megnövekedett keresletet.

Ehhez jön még, hogy a járvány miatt sokan átálltak távmunkára, amihez viszont szükség van a megfelelő technológiai infrastruktúrára – amelynél viszont az USA-ban kiemelt szerepe van az Amazon Web Services szolgáltatásainak. Az olyan népszerű távmunka alkalmazások, mint a Slack vagy a Zoom ugyanis egyaránt az Amazon háttérszolgáltatását használják.

Következésképpen a jelenlegi helyzetben elég világossá vált, hogy az amerikai gazdaságban az Amazon lényegében megkerülhetetlen szereplő lett. Olyannyira, hogy most ezzel háttérbe is tudja szorítani a többi technológiai óriást.

Miközben tehát az Amazon részvénye február 19-e óta 11 százalékot gyengült, a cég piaci értéke pedig csökkent nagyjából 100 milliárd dollárral, ez még mindig elég erős teljesítmény, ha azt nézzük, hogy közben az S&P 500 részvényindex például 28 százalékot szakadt, de a többi technológiai gigász is legalább 20 százalékos mínuszban van.

A CNBC-nek nyilatkozó elemzők pedig hangsúlyozták, minél tovább tart a jelenlegi állapot (a távmunkákkal és a lakosság tartós otthonmaradásával), az Amazon annál erősebb pozícióra fog szert tenni az amerikai gazdaságban. A kérdés persze az, egy általános gazdasági gyengülés, illetve egy esetleges további részvénypiaci zuhanási hullám milyen mértékben befolyásolja majd a társaság teljesítményét és lehetőségeit.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20200325-amazon-reszveny-tozsde-technologia-koronavirus-usa.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Orbán: Minden idők legnagyobb gazdasági csomagját kell elindítani

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! A …