2020. június 1., hétfőMa Tünde napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2020.06.01. Tünde Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Kiakadtak a közbeszerzési tanácsadók: az állam is megjelent a piacon

Kiakadtak a közbeszerzési tanácsadók: az állam is megjelent a piacon

Magyarországon több, mint egy éve, 2018 elejétől működik és tíz hónapja, 2018. április 15-től kötelező az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer (EKR).

A Miniszterelnökség tulajdonában álló NEKSZT Kft. által működtetett szisztéma ma Magyarországon az egyetlen olyan elektronikus közbeszerzési rendszer, amelyen keresztül a közbeszerzési törvény értelmében közbeszerzéseket lehet lefolytatni.

Monopólium

Természetesen az már önmagában kérdés, hogy mennyire indokolt ez a monopol pozíció, az Európai Unió gyakorlatát ismerő közbeszerzési szakemberek szerint sok helyen vannak egymással versengő platformok, ami akár egyfajta árversenyt is jelenthet a felhasználóknak, ilyenkor az államnak akkreditációs szerepe van csak.

Az árazás azért lehet lényeges, mert a magyar rendszer nem túl szofisztikált, a rendszerhasználat díja az eljárások becsült értékétől függetlenül mindig 40 ezer forint, ami óriási, milliárdos beruházások közbeszerzéseinél elenyésző összeg, de a kisebb önkormányzatok esetében a hirdetménykezelés díjával együtt már aránytalanul nagy teher.

A NEKSZT

A rendszert tehát a NEKSZT Kft. nevű cég üzemelteti, amely név a Nemzeti Elektronikus Közbeszerzési Szolgáltató és Tanácsadó rövidítése. A cég a Magyar Állam tulajdonában van, és a tulajdonosi joggyakorló a Miniszterelnökség.

Ez a NEKSZT Kft. 2019. január 1-től megjelent a közbeszerzések bonyolítói piacán is. Idézünk a honlapról

Tájékoztatjuk, hogy cégünk 2019. január 1-től közbeszerzési eljárások lebonyolítását is vállalja. Díja a nettó becsült érték 0,8 százaléka + ÁFA, de legalább nettó 500 ezer forint. A megbízási díj nem foglalja magába a várható hirdetmény-ellenőrzési díjakat, illetve az EKR rendszerhasználati díjat, azokat a Megbízó viseli.”

Vagyis az ajánlatkérők megbízhatják az állami céget azzal, hogy bonyolítsa le a közbeszerzési eljárásokat.

A piac kiakadt

Ezen a piacra lépésen a […]

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/02/28/kulonos_osszeferhetetlenseg_az_allam_megjelent_a_kozbeszerzesi_tanacsadok_piacan/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Csúcson jár a csok az országban

Csúcson jár a csok az országban

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! 2020 …