2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft

Itt az Index nagy kakaóscsiga-tesztje!

Rengeteg olyan sajátosan magyar étel van, amely kapcsán mindenkinek megvan a saját bejáratott receptje, ízvilága, amihez tűzön-vízen át ragaszkodik. Most nem egy ilyenről lesz szó, bár kétségtelen, hogy a maga észrevétlen hétköznapiságában a kakaós csiga is képes késhegyig menő vitákat kiváltani. Például arról, hogy honnan kezdve a legjobb enni, vagy hogy mi a cukor és a kakaó tökéletes aránya benne.

Mégis azzal, hogy gyerekkorunk óta a mindennapi reggelik, uzsonnák állandó szereplője, illetve gyakori választás otthoni süteményként is, óhatatlanul is belénk ivódik egy kép arról, hogyan kellene kinéznie, milyen íze vagy illata kell legyen. Olyannyira, hogy egy friss, a Covid-fertőzés alatti álmok változását, jelentését vizsgáló kutatásra beküldött álmok között akadt olyan is, amelyben egy kórházban kezelt nő a szaglás- és ízlelésvesztés ellenére is képes volt a nagymamája által sütött házi kakaós csiga illatával álmodni. 

Mindezt aztán persze évekkel később is képes újra és újra porrá rombolni a költséghatékonysági présben és egyre inkább munkaerőhiányban lévő sütőipar hétköznapi valósága a száraz, morzsálódó, ízetlen vagy épp utóízekkel terhelt  termékekkel, amiket munkába rohanás közben, éhen halás ellen futtában azért legyűr az ember, ha már kifizette. De ha szerencsések vagyunk, és lelkiismeretes gyártótól vagy épp kézműves péktől vásárolunk, akkor pozitívan is csalódhatunk, új kedvenceket találhatunk.

463A0192

Hirdetés

Fotó: Ruzsovics Dorina / Index

Ahány ember, annyi ízlés, ráadásul az elmúlt évtizedekben jelentős változásokon esett át a hazai gasztrokultúra: nemcsak az életmód és a vásárlóerő változott – kevesebb házi koszt, több vendéglátás és/vagy készétel, na meg új alapanyagok, ízek, élelmiszer-készítési eljárások terjedtek el –, de a kínálat is, amivel találkozik az átlagfogyasztó. És ugyan a Magyar Élelmiszerkönyv rögzíti a minimumfeltételeit annak, hogy milyen péksüteményt milyen eljárás szerint készítve lehet kakaós csigaként árulni, ez azért elég tág határokat jelent, arról nem is beszélve, ha eleve figyelmen kívül hagyják az előírásokat. De még ehhez képest is óriási minőségi eltérésekkel lehet találkozni, ha nem kakaós csiga, hanem mondjuk kakaós tekercs a termék elnevezése. És olykor a legnagyobb jó szándék mellett sem sikerül jó terméket piacra dobni: hiába a klasszikus receptúra, ha a választott alapanyag minősége nem a fogyasztó számára megszokott, még így is lehet kereskedelmileg bukás egy termék a legminőségibb alapanyag-használat ellenére is. 

Mivel a kiskereskedelem számára a kakaós csiga is a vevőcsalogató alaptermékek közé tartozik  sőt akad olyan üzletlánc, ahol már az üzlet előterébe lépve a két mozgóajtó között ennek illata fogadja a vásárlót, bízva a vásárlásösztönző tudatalatti hatásban –, részben ez adta az ötletet ahhoz, hogy közelebbről is megvizsgáljuk, mit lehet ma a boltokban kapni kakaós csiga néven. És ha már lúd, legyen kövér, mindjárt rendeztünk is a szerkesztőségen belül egy házi vakkóstolós tesztet is, amelyhez szakmai segítséget a Magyar Pékszövetségtől kaptunk.

Lássuk először, mit is nevezünk kakaós csigának! Ez egy élesztős, leveles tésztából készülő termék – kezdte az alapoknál a tesztet megelőző felvilágosítást Fülep Zsolt, a szervezet alelnöke, a Balmaz-Sütöde Kft. vezetője. A tészta közé kerülő margarint vagy vajat többször becsomagolják, hajtogatják, ez adja a tészta rétegezettségét, és készre sütés után a széleken a hő hatására megszikkadt, finom rétegekben pergő, levelezett tésztát.

Fontos különbség szakmai szemmel nézve, hogy vajjal vagy margarinnal készül-e a termék: a sztenderd recept szerint a legjobb, ha a legalább 82 százalékos zsiradéktartalmú vaj aránya a tésztatömeg minimum 30 százalékát eléri. Ugyanakkor ha a fogyasztó világéletében margarinnal készült termékeket, süteményeket evett, nem is biztos, hogy érzi az ízbeli különbséget. Ez nem baj, változtak a fogyasztói szokások, sőt jönnek új szempontok is: a margarin ökológiai lábnyoma kisebb, mint a vajé, de aromában, összhatásban és ízvilágban a vaj a sztenderd – jegyzi meg a szakember. A vaj meg drága alapanyag, tesszük hozzá mi. A pékek számításai szerint egyébként ha vajjal készül, akkor csak az anyagköltségben mintegy 61 forintos pluszköltséget jelent darabonként.

A megfelelően kidolgozott, akár 3-4 órán át készülő tésztát kellő ideig, legalább 3 órán át keleszteni kell, illetve ajánlatos ezt követően hűtve pihentetni, mivel ez is segíti, hogy sütés után ne essen szét vagy ne deformálódjon. Egy jó kakaós csiga legalább négy tésztasodratból áll, és ezeknek nem szabad széthullaniuk, szétválniuk. Ha csak két tésztacsík látszik, akkor az tekercs és nem csiga – jegyzi meg a szakember.

Fülep Zsolt, a Magyar Pékszövetség alelnöke

Fülep Zsolt, a Magyar Pékszövetség alelnöke

Fotó: Ruzsovics Dorina / Index

A sztenderd recept szerint készülő pékáru egyik legfontosabb ismérve, hogy 2:1 arányban tartalmaz cukrot és kakaót a tölteléke, ami a sütés során kikaramellizálódik a csiga alján, egyébként pedig a massza összetartja a tésztát. Ezért szerettük gyerekkorunkban, mert roppant a fogunk alatt – idézi fel Fülep Zsolt. A nagyüzemi pékségekben számos helyen bevett megoldás, hogy kakaós krémmel kenik meg a kinyújtott tésztát, ami persze látványosan szépen összetartja a sodratokat, gyorsítja a gyártást, azonban a klasszikus recepttől elég messze van. Maga a csiga a sztenderd verzióban úgy készül, hogy a kinyújtott tésztát étolajjal vagy olvasztott vajjal megkenik, erre szórják a cukros kakaót, megint megkenik étolajjal vagy vajjal, és utána sodorják össze tekercsbe a tésztát. Ezt a tekercset szeletelik tovább, és egy-egy ilyen szelet lesz sütés után a kakaós csiga. Mindezt az élelmiszertesztek világában totálisan járatlan kollégák számára Fülep Zsolt a saját sütödéjében francia vajjal, hagyományos recept szerint készített „kontrollcsiga” segítségével demonstrálta még a megmérettetés előtt, versenyen kívül. Akkor még nem tudtuk, hogy ez mekkora hiba volt. 

A teszt

Összesen tíz terméket teszteltünk, túlnyomórészt a szerkesztőség vonzáskörzetében elérhető kiskereskedelmi láncok és nagyobb pékségek szakboltjainak kínálatából válogatva. A teszt reggelén 8 és 10 óra között a Tesco, a CBA, az Auchan, a Lidl, az Aldi, a Spar, a Lipóti Pékség, a Félegyházi Pékség, a Príma Pék kínálatából vásároltunk be. A vásárolt mennyiségek miatt azt nem lehetett kiküszöbölni, hogy ne kerüljön be a kínálatba ebben az idősávban frissen készre sütött […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/10/30/peksutemeny-kakaos-csiga-teszt-2021/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Így veszítheti el vásárlóként álmai otthonát már az első látogatáson

Ingatlanvásárláskor számtalan tényezőre kell odafigyelniük a vevőknek, kezdve onnan, hogy mennyire zajos a környék, folytatva …