2019. december 14., szombatMa Szilárda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
2019.12.14. Szilárda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Így lopta el a Black Friday a karácsonyt

Hirdetés

Így lopta el a Black Friday a karácsonyt

Az egész európai ünnepi szezont felforgatják a Black Friday akciók a kiskereskedelemben. Egy brit kutatás szerint a fiatalok annyira megszokták a fekete pénteki leárazásokat, hogy ez már a karácsonyi és az újévi eladásokat fenyegeti.

A kiskereskedelemben a karácsonyi és az újévi szezon hagyományosan az év egyik legerősebb időszaka. Az elmúlt évtizedben azonban komoly átalakulások mentek végbe a szektorban, ahogy az amerikai Black Friday (Fekete Péntek) elterjedt Európában. Ráadásul ma már ez gyakran nem is csak egyetlen napot, hanem egy hosszabb időszakra vonatkozó leárazás-sorozatot jelent. Ezzel a Black Friday egyre inkább ellopja a karácsonyt – legalábbis a kiskereskedelemben.

Az Egyesült Államokban a Black Friday hagyományosan egyetlen napot jelent. Miután minden évben november negyedik csütörtökjére esik a hálaadás, az ezt követő péntek a Black Friday, amely most már jó ideje a karácsonyi vásárlási szezon kezdetét jelzi – hatalmas akciókkal és sorban állásokkal.

A Black Friday mára teljesen átalakította a karácsonyi vásárlási szezontForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bodo Marks

A nagy átrendeződés akkor kezdődött, amikor az amerikai vásárlási esemény elkezdett elterjedni a világban, és több helyen ez nem is egyetlen napot, hanem akár egy egész hétre vonatkozó kedvezményhullámot is jelent. A Retail Economics pedig egy elemzésében arra jutott, hogy idén a Z generációs fogyasztók több mint fele tervez vásárolni valamit idén a Fekete Pénteken, Nagy-Britanniában. Az Y generáció tekintetében ez az arány meghaladja a 40 százalékot.

Hirdetés

A brit adat jelentőségét fokozza, hogy a MarketWatch rámutatott, mára ott tartunk, hogy a Black Friday alapjaiban rendezte át az európai vásárlási szokásokat, amivel lényegében beszippantotta a karácsonyi és újévi eladásokat. A kiskereskedők ugyanis rákényszerültek arra, hogy az év olyan szakaszában biztosítsanak jelentős árkedvezményeket, mely időszakok régebben teljes árakkal futottak.

A Retail Economics egyébként kimutatta, hogy Nagy-Britanniában néhány termékcsoportra koncentrálódhat a vásárlások jelentős része. A legnagyobb haszonélvezők a ruhákat, az elektronikai cikkeket, valamint a játékokat árusító boltok lehetnek. A felmérés szerint a megkérdezettek 59 százaléka elektronikai cikkeket, 36 százaléka ruhát, míg 35 százalék játékot tervez venni a Fekete Pénteken.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20191125-black-friday-kiskereskedelem-vasarlas-akcio-karacsony.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Már nincs annyi sertéshús a világpiacon, amennyi Kínának kellene

Egyre nehezeben tudják kielégíteni az exportáló országok Kína igényét a sertéshúsra. Úgy tűnik, bármennyire is …