2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft

Idén drágább krizantémokkal emlékeznek meg szeretteikről a magyarok

A tavalyi, járványügyi korlátozásokkal terhelt időszakhoz képest – amikor a környező országok virágkertészei is nálunk próbáltak nyomott áron megszabadulni a krizantémoktól, de a belföldi kereslet is korlátos volt az otthon maradó idősebbek miatt – idén nyugodtabb a piac halottak napja előtt. A kereslet meglehetősen élénk, különösen mivel október utolsó hetében enyhe az idő, ami kedvez a vásárlásoknak, és a virágkertészeknek is – mondta az Indexnek Kővári András, a Kővári Krizantém Kft. ügyvezetője. Az időjárás nemcsak a temetők látogatottságát befolyásolja, hanem a vásárlási kedvet is, ha kevésbé várható, hogy elfagynak a virágok, akkor nagyobb a forgalom. Most azonban a termelőknek is kedvez az enyhe idő, mivel a meleg nappalok elősegítik a virágok nyílását. 

Az idén ugyanis az okozott a virágkertészek számára nehézséget, hogy a krizantémpalánták hagyományos szabadba ültetési időszakában, júniusban komoly kánikula volt, ami hátráltatta a bimbóképződést legalább három héttel – mondta Kővári András. Márpedig a krizantém virágzásának időzítése kulcskérdés a mintegy 3 ezer ezzel foglalkozó hazai kertész számára, így biztosítható ugyanis, hogy szeptembertől október végéig ütemesen kerüljenek a boltokba, virágüzletekbe a virágok. Egyébként mivel a legtöbb hazai krizantémtermelő mellékállásban foglalkozik a virágok előállításával, ezért kevesebb energiát fektetnek a termesztéstechnológiai újdonságok elsajátításába.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara krizantémtermesztésről szóló közleményeiben évek óta visszatérő fordulat, hogy elavult technológiát alkalmaznak a virág előállításával foglalkozók. Ez a gyakorlatban ágazati szakértők szerint azt jelenti, hogy több mint háromnegyedük az 1960-ban megjelent szakkönyvben foglaltak szerint, jobbára az 1970 óta szinte változatlan fóliasátras technológiával, 30-40-50 éves fóliasátrakkal dolgozik. Igaz, a díszkertészek számára nem volt akkora volumenű korszerűsítési pályázat kiírva, mint akár zöldségágazatban, ezért a korszerű, számítógép-vezérelt üvegházak helyett egyelőre marad az eddigi technológia.

Az utóbbi években egyre nagyobb keletje van nemcsak kegyeleti célokra, de a kertek, balkonok díszítésére is a különféle korai virágzású krizantémoknak. A multiflóra fajták változatos színekben, hatalmas gömbökként díszítenek ilyenkor. Az idén azonban a bimbóképződés csúszása miatt a összeért a korábbi, október eleji és a késői, november eleji virágzású fajták nyílása, és mivel ezekből idén jelentősebb mennyiségeket ültettek a termelők, ezért előfordulhat, hogy több tétel marad a boltokban – mondta Kővári András. A virágkertész szerint főleg a kisebb, 12 centis átmérőjű cserepes kiszerelésű növények esetében lehet fordulhat ez elő. A nagybani virágpiacon egyébként idén ősszel jellemzően 1000-1200 forintot adnak a termelőknek a nagyobb, 19 centis átmérőjű multiflóra krizantémok darabjáért, ami a fogyasztókhoz jellemzően 2000-3000 forint közötti áron jut el. 

Hirdetés

Ugyancsak keresettek az ünnepi hétvége előtt a vágott virághoz hasonlító nagyfejű cserepes krizantémok, ezekből azonban idén eleve kevesebbet ültettek a kertészek, ezért most nincs elég belőle a piacon – mondta Kővári András.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/10/29/krizantem-halottak-napja-ar-valtozas-kegyelet-kerteszet-viraguzlet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

10 milliárd forintos vállalati fejlesztés valósult meg Jászberényben

Varga Mihály, a Jász-Plasztik Kft.-nél tartott ünnepségen a legfontosabb feladatnak nevezte megvédeni az eddig elért …