2022. július 1., péntekMa Annamária napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 396,00 Ft | USD: 379,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
2022.07.01. Annamária Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 396,00 Ft | USD: 379,00 Ft | CHF: 397,00 Ft

Ha csúnya lesz az infláció, el kell felejteni a fokozatosságot

Az Európai Központi Bank elnöke, Christine Lagarde és az EKB vezető közgazdásza, Philip R. Lane is határozottan fogalmazták meg a következő kamatdöntő ülések ütemtervét. A közelgő júniusi találkozón a nettó eszközvásárlások végét fogják bejelenteni, majd a júliusi és a szeptemberi üléseken az alapkamatot egyaránt 25 bázisponttal fogják megemelni – írta meg elemzésében az ING.

A csütörtökön kezdődött kommunikációs szünet előtti napokban kiderült, hogy a vártnál magasabb infláció meghiúsította az EKB Tanácsának azt a tervét, hogy laza kamatpolitikával operáljon.

Az ütemterv nem tartja vissza a piacot attól, hogy tovább extrapolálja a pályát

Az ütemterv eltántoríthatta attól a befektetőket, hogy a piac további 50 bázispontos emelést árazzon, ez pedig leginkább a júliusi és a szeptemberi döntésre vonatkozik. A júliusi EKB-ülésre vonatkozó határidős árazás mintegy 34 bázisponttal az egynapos kamatlábak jelenlegi szintje felett járt, tehát valójában az inflációs adatok közlése előtti szinthez képest csak egy kicsivel van feljebb. Azonban ez a piacot nem tartja vissza a kamatemelési pálya további extrapolálásától, ami azt jelenti, hogy a piac a jelenlegi tendencia folytatását várja a közeljövőben.

A decemberi találkozóra vonatkozó határidős overnight (O/N) kamat 110 bázisponttal a jelenlegi szint felett áll. Ez azt a 25 bázispontos kamatemelésre vonatkozó várakozást tükrözi, amely a június után 2022-ben hátralévő négy EKB-ülés mindegyikén várható. Azonban a szakértők szerint az is valószínű, hogy az egyiknél az emelések nagyobbra sikerednek. Ezen túlmenően az egyéves határidős eurókamatláb a múlt héten több mint 30 bázispont emelkedést követően 1,5 százalék fölé emelkedett. Ahogy Lagarde is megfogalmazta:

Hirdetés

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/06/05/ekb-ecb-fed-kamatlabak-alapkamat-iranyado-kamat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Sorra törli járatait a Wizz Air, egyre több a panasz, hogy elmarad a segítség

Sorra törli járatait a Wizz Air, miközben az utasok folyamatosan arra panaszkodnak, hogy nem kaptak …