2022. július 5., keddMa Sarolta, Emese napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 400,00 Ft | USD: 383,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
2022.07.05. Sarolta, Emese Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 400,00 Ft | USD: 383,00 Ft | CHF: 399,00 Ft

Ennyibe kerül egy átlagos temetés ma Magyarországon

A fogyasztói árakról készített KSH-statisztikák alapján a temetési alapszolgáltatások 12 százalékkal nőttek az előző évhez képest. 2020 szeptemberében átlagosan 189 ezer forintot kellett fizetni azokért az elengedhetetlen tételekért, amelyek 2021-ben már 212 ezer forintba kerültek. Ebben az időszakban az átlagos fogyasztói árnövekedés 5,5 százalékos volt, így a temetés költségei több mint kétszeres ütemben nőttek.

Az árnövekedés okairól az Index a Magyart Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületét (MATESZSZ) kérdezte. A szervezet elnöke, Palkovics Katalin elmondta, hogy a jelenség hátterében a faipari termékek világpiaci árának és az elmúlt hónapok üzemanyag-költségeinek növekedése állhat. Hozzátette, hogy

nehéz meghatározni a temetkezési alapszolgáltatások árát, mert minden vállalkozás számos alvállalkozóval és más szervezetekkel, kórházakkal, önkormányzatokkal és az egyházakkal dolgozik együtt, így nem határozható meg egy egységes „alapcsomag”, ami valódi összehasonlítási alapként szolgálhatna.

Hirdetés

A koronavírus-járvány szintén nehezítette a költségek alacsonyabban tartását, mert a fertőzött és a fertőzés gyanús elhunytak esetében további egészségügyi előírásoknak kellett megfelelniük, a védő- és fertőtlenítőszerek folyamatos használata és cseréje vált szükségessé.

Általános tendencia a temetések árszabásánál, hogy a fővárosban a hamvasztásos, vidéken a hagyományos, koporsós búcsúztatás az olcsóbb. Ennek oka az, hogy Budapesten több krematórium található, így a halottszállítási és -kezelési, illetve a hamvasztási díjak is alacsonyabbak.

Vidéken a sírhelyek fővárosihoz viszonyított kedvezőbb ára és jobb elérhetősége eredményezi az árkülönbséget a végösszegből. 

A sírhelyek közötti árkülönbség egyébként a legjelentősebb, egyes vidéki településeken ötezer forintért is váltható 25 évre, míg a fővárosban akár százezer forintot is meghaladhatja.

A temetési költségek számítását az nehezíti meg, hogy rengeteg tételből tevődik össze a kórházból való elszállítástól a sírhely betemetéséig. Egy egyszerű hamvasztás esetében például hamvasztási díjból, hamvasztó koporsóból, az elhunyt szállításából, egészségügyi egységcsomagból, hamvakat tartalmazó urnabetétből, hamvak temetkezési irodába szállításából, urnakiadási adminisztrációs díjból és ügyintézési díjból áll össze. Átlagosan a fővárosban 60-70 ezer, vidéken 100 ezer forintos vagy magasabb a hamvasztási díj.

A hamvak elhelyezése további jelentős anyagi terheket jelent. A földi maradványok elszórására egy budapesti kápolnában 30 ezer forinttól, az Új Köztemetőben és az Óbudai temetőben 90 ezer forinttól, a Fiumei úton 220 ezer forinttól van lehetőség, de ha valaki a Dunát választotta végső nyughelyéül, 150 ezer forintól hajós temetés szintén elérhető több temetkezési vállalatnál.

A koporsós temetések költségei akár 750 ezer forintot is meghaladhatják Budapesten, de határ a csillagos ég.

Ebben az esetben a temetőbe […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/10/31/ennyibe-kerul-egy-temetes-magyarorszagon/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Változtatást kezdeményeznek a boltok vasárnapi nyitva tartásában

Ahogy nagyon sok hazai ágazatban, úgy a kereskedelemben is munkaerőhiány tapasztalható – áll a Kereskedelmi …