2022. augusztus 12., péntekMa Klára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2022.08.12. Klára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 406,00 Ft

Előlegnek minősül a kifizetés, amit a kata körébe tartozó nyáron számláz le céges vevőjének

Ezzel kapcsolatban merült fel több fórumon az a kérdés, hogy kiszámlázhatóak-e előre az év hátralévő időszakára vonatkozó teljesítések céges partnernek, tekintettel arra, hogy a jogszabály szerint az augusztus 31. napjáig kibocsátott bizonylat alapján járó díj még a jelenlegi szabályok hatálya alatt járó bevételnek minősül. Erre egy esetben van lehetőség, de az esetben figyelni kell a rendeltetésszerű joggyakorlásra – hívja fel a figyelmet Korponai Babett, az ICT Business Advisory Zrt. vezető adószakértője.

A fenti kérdés valóban sokakat érinthet, akár könyvelő, bérszámfejtő, nyelvoktató és egyéb tanácsadó, stb. katás vállalkozásokat. Amire ezzel kapcsolatban érdemes felhívni a figyelmet: a főszabály szerint a teljesítést megelőzően teljesített kifizetés előlegnek minősül, amelyet követnie kell egy végszámlának a teljesítést követően. Mivel a teljesítés augusztus 31. után lesz, akkor már nem fog élni a katás vállalkozás, ami az előleg számlát kibocsátotta, így végszámlát sem fog tudni kiadni. Ez az opció tehát nem életszerű.

Így tehát abból a megfontolásból előre számlázni (jelen esetben augusztus 31. utáni teljesítés esetén), hogy megpróbáljuk megkerülni az adójogszabályokat, erősen kifogásolható lehet.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20220729-kata-augusztus-31-utani-teljesitesek-eseten-erre-nagyon-figyelni-kell-gazdasag.html

Hirdetés

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Tömegével zárnak be a brit éjszakai klubok

Sorra zártak be az éjszakai klubok az Egyesült Királyságban, ahogy az üzemeltetők nem tudták kigazdálkodni …