2022. augusztus 8., hétfőMa László napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 386,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2022.08.08. László Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 386,00 Ft | CHF: 404,00 Ft

Elkeserítő a helyzet, vadásszák a munkaerőt Németországban

Ha manapság Németországban étterembe menne, lehet, hogy kap szabad asztalt, de nem biztos, hogy akad a konyhában szakács, aki főzzön, vagy pincér, aki kiszolgálja a vendéget – jelenti a Deutsche Welle.

A vendéglátás csak egyike azoknak az ágazatoknak, ahol hiányozik a munkaerő. A vonatok és repülőgépek késnek vagy törlik a járatokat, mert a pályaudvarokon és a repülőtereken nincs elegendő személyzet.

A német kamarák szövetségének felmérése szerint a vállalatok több mint fele, 56 százaléka munkaerőhiányról számolt be. A megkérdezettek szerint ez az egyik legnagyobb nehézség, amellyel szembesültek.

Hirdetés

Idősek otthonában akár nyolc hónapig is eltarthat, amíg egy álláshelyet sikerül betölteni. Az építőiparban általában hat hónap alatt találnak csak megfelelő szakembert.

Országszerte több mint 1,7 millió álláshely betöltetlen.

„Öt-tíz éve szolgáltatásainkat hirdettük. Most azért futtatunk hirdetéseket, hogy munkavállalókat vonzzunk” – mondta egy munkaerő-kölcsönző ügynökség igazgatója. A cég 750 embert foglalkoztat, és húsz munkakört próbálnak betölteni a többi között lakatosokkal, festőkkel és nehézgép-vezetőkkel.

„Ez már nem csak a szakterületeken jelent problémát, hanem általános munkaerő-utánpótlási gond” – mondta Markus Winter, aki szerint már a szakképzést nem igénylő munkahelyekre is alig találnak jelentkezőt.

A boomerek nyugdíjba vonulnak

Néhány új tényező mellett a munkaerőhiány általános tendenciája nagyrészt előre látható volt.

Elég drámai helyzetben vagyunk, holott már régóta számítottunk rá

– hangoztatta Herbert Brücker, a nürnbergi foglalkoztatáskutató intézet professzora.

Németország évente 350 ezer munkaképes korú embert veszít el, mivel a közvetlenül a második világháborút követő években született, ún. baby boomer nemzedék nyugdíjba vonul, és nincs elég fiatal, hogy betöltse a helyüket. Munkaügyi szakértők szerint 2035-re hétmillióval csökken a munkavállalók száma a munkaerőpiacon.

Németország egykor az Európai Unió más országaiból érkező munkavállalókra támaszkodhatott a hazai hiány pótlására. Brücker szerint a forrás kezd elapadni.

„A jövedelmek más uniós országokban emelkedni kezdtek, és ott is demográfiai változások zajlanak” – mondta. „Alapvetően annak a bulinak vége.”

Hiányos munkaügyi törvények

Egy tavalyelőtt, 2020-ban elfogadott törvénynek arra kellett volna ösztönöznie azt a 400 ezer külföldi munkavállalót, akire Németországnak évente szüksége van, hogy átköltözzenek és letelepedjenek. Az első évben csak harmincezren érkeztek, amit Brücker „kiábrándítónak” nevezett.

A német kormány a törvény reformját tervezi, a sarkalatos változásokat pedig szeptemberben ismerteti.

A javasolt újdonságok között szerepel a munkaerőpiac megnyitása a szerződéssel rendelkezők előtt még akkor is, ha nincs elismert szakképesítésük az adott munkára.

Nancy Faeser belügyminiszter […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/08/04/munkaerore-vadaszik-nemetorszag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Sörrel töltött talpú sportcipőt dobott piacra egy sörgyártó cég

A sneakert a Shoe Surgeon tervezte, akik korábban már Drake és LeBron James számára is …