2022. július 5., keddMa Sarolta, Emese napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.05. Sarolta, Emese Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft

Egy országban arra kérnek nyolcmillió embert, hogy kapcsolják le a villanyt

Ausztrália energiaminisztere, Chris Bowen arra kérte Új-Dél-Wales lakosságát, hogy esténként két órával csökkentsék az áramhasználatukat, például kapcsolják le a villanyt. A kérés több mint 8 millió embert érint, ugyanis Új-Dél-Walesben található az ország legnépesebb városának számító Sydney is – írja a BBC.

A különös kérés azt követően érkezett, hogy a kontinensnyi országban jelentős energiaválság alakult ki, ahogy a nagykereskedelmi áramárak drámaian megemelkedtek. Bowen egy Canberrában tartott beszédében kérte a lakosságot, hogy amennyiben megtehetik, esténként 6 és 8 óra között ne használjanak bizonyos elektromos eszközöket.

Mindez oda vezetett, hogy mára a villamos energia ára meghaladta a 300 ausztrál dollárt megawattóránként. Ez azonban már egy olyan felső korlát lenne, amelyet az ország nagykereskedelmi energiapiaci üzemeltetője (Australian Energy Market Operator, Aemo) határozott meg, hogy határt szabjon a drágulásnak. Számos energiatermelő vállalat számára azonban ez a határ még a termelési költséget sem fedezi, vagyis sokan egyszerűen visszafogták a kibocsátást.

Szerdán pedig az Aemo már arra kényszerült, hogy egyenesen felfüggessze a nagykereskedelmi piaci árazást. A korábban példátlan lépés kapcsán a szervezet közölte, közvetlenül fogják megállapítani az árakat, és kompenzálják a termelőket a kiesésekért.

Hirdetés

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20220616-ausztralia-aram-energia-szen-villany.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A kedvezőbb adózás miatt még mindig megéri a zöldrendszám

Május végéig összesen közel 51,5 ezer zöldrendszámot adott ki a közlekedési igazgatási hatóság, az idei …