2022. július 3., vasárnapMa Kornél napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
2022.07.03. Kornél Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft

Brutálisan több és egyre drágább hitel kell a lakásvásárláshoz

Durván drágultak a lakásárak az elmúlt években, aminek köszönhetően a vásárolni akarók egyre kisebb része képes már kigazdálkodni a vásárlást saját megtakarításaiból – az ügyletek hatvan százalékához már hitelt vesznek fel.

Nem az adósok lettek kockázatvállalóbbak

A magasabb vételár automatikusan húzza magával az átlagos hitelösszeg növekedését. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2017-ben egy új lakás megvásárlására idén már kétszer magasabb, 15,5 millió forintos hitelt vett fel egy átlagadós, mint amennyit – 7,7 milliót – 2017-ben kellett a lakás megvásárlásához. Használt lakás esetében csak hetven százalékkal, 6,4 millióról 11 millióra nőtt az átlagos hitelösszeg. Azt, hogy az emelkedést az ingatlan árának emelkedése és nem a hitelfelvevők túlzott kockázatvállalása okozta, jól mutatja, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a lakás piaci értékének hetven százalékát meghaladó mértékű hitelek aránya 2017-hez képest lényegében nem változott, 19,8 százalékról 20,2 százalékra emelkedett.

P  1861

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

A lakásvásárlóknak a KSH által kimutatott, 7,7 milliós átlagos hitelösszeg felvételekor és a felvételkor számított átlagos, 5,82 százalékos hitelkamattal számolva 2017. júniusi hitelfelvételkor elég volt havi 54 500 forintos törlesztőrészletet vállalniuk egy tíz évre fixált törlesztéssel bíró, húszéves hitel esetében. Aki idén júniusban már 15,5 milliós átlagos összegű lakáshitelt volt kénytelen felvenni, az havonta 92 128 forintot fizet.

Hirdetés

Hetenként változik a helyzet

A Money.hu banki adatközlésen alapuló adatai ráadásul azt mutatják, hogy

azt követően, hogy júniusban az MNB elkezdte emelni az alapkamatot, a lakáshitelek kamatai is elindultak felfelé.

Az elmúlt hetekben a pénzpiaci kamatok emelkedése ráadásul felgyorsult, így a korábban nem vagy csak visszafogottan kamatot emelő bankok is beálltak a sorba, folyamatosan, de egymástól eltérő időben hozzák meg kamatdöntéseiket. Mindennek eredménye az lett, hogy lényegében hetente változik, hogy melyik bank kínálja a legjobb kamatot ügyfeleinek, így a Money.hu szakértői szerint fontos, hogy a döntés előtt nézzük át az ajánlatokat.

A legjobb ajánlat is drágább, mint négy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2021/10/28/lakasvasarlas-hitel-lakashitel-ingatlan/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Eladó a híres Gucci-ház

A londoni luxusingatlanok piaca idén fellendülőben van. Svájc egyik leggazdagabb embere, Ernesto Bertarelli 92 millió …