2022. július 1., péntekMa Annamária napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 396,00 Ft | USD: 379,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
2022.07.01. Annamária Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 396,00 Ft | USD: 379,00 Ft | CHF: 397,00 Ft

BKIK: Ne a kényszervállalkozókat, hanem a megrendelőket büntesse a NAV

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) átalakított formában tartaná meg a katát, és online konzultációt kezdeményez a vállalkozókkal – adta hírül közleményében a több mint 300 ezer regisztrált vállalkozójával az ország legnagyobb gazdasági kamarája. A szervezet sérelmezi, hogy bár az országos kamara vezetőjeként erre már tavaly ígéretet tett, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nem hozott létre egy, a katás adózás jövőjét vizsgáló bizottságot, hanem csak és idén május végén adott lehetőséget a területi kamaráknak egy rövid, egyhetes konzultációra. Ezért

a BKIK kijelenti, hogy Parragh László katát illető nyilatkozatai ellentétesek az MKIK alapszabályával és kizárólag az ő személyes nézeteit tükrözik.

A BKIK közleménye a kamarai törvényre hivatkozva megjegyzi, hogy a magyar gazdasági kamarák törvényben rögzített feladata, hogy a gazdasági tevékenységet folytató szereplők általános, együttes érdekeinek érvényesülését figyelembe véve érdekközvetítést, érdekegyeztetést folytassanak, és ennek céljából részt vegyenek az átfogó gazdaságfejlesztési, gazdaságstratégiai döntések előkészítésében az állami szervekkel, illetve a gazdasági érdekképviseleti szervezetekkel együttműködve.

Ezért, tekintettel arra, hogy a hazai 450 ezer katás vállalkozás nagyjából 25 százaléka budapesti székhelyű, és így a BKIK által képviselt, nagyjából minden harmadik vállalkozás katás jogviszonyban működik, a kamara vezetése a küldöttgyűlése felhatalmazásával ajánlásokat fogalmaz meg a kata átalakításával kapcsolatban. Hangsúlyozzák azt is, hogy a BKIK-nak mint köztestületi gazdasági kamarának nem egyoldalúan, hanem az összes vállalkozó és a gazdaság átfogó érdekeinek figyelembevételével kell kialakítania az álláspontját, és úgy vélik, hogy a kamarájuk a közvetlen budapesti ügyeken túl egyes országos ügyekben is köteles felszólalni, ha veszélyeztetve érzi regisztrált vállalkozóinak jogos érdekeit, ahogyan jelenleg a kata ügyében.

Hirdetés

A BKIK szakértői ezért a fenti szempontok alapján elemezték a katás vállalkozások helyzetét, és javasolják több csoportra osztani a katás vállalkozásokat, valamint külön-külön kezelni őket, és a javaslatokról online konzultációban kérik majd ki a képviselt vállalkozások véleményét. Az általuk javasolt felosztás: 

A lakossági és szórt vállalati ügyfelű katások

Körülbelül 100-150 ezren a kata eredeti szempontjainak megfelelően főállású vállalkozóként elsősorban lakossági ügyfeleket és ügyfelenként maximum évi 1 millió forint értékig szolgálnak ki vállalati megrendelőket. Ezek alapvetően a kisiparosok és lakossági szolgáltatók, például vízvezeték-, villanyszerelők, taxisok, fodrászok, kozmetikusok.  Az esetükben minden adott ahhoz, hogy az adótételek 10 év utáni valorizációjával (esetlegesen sávos adótételek bevezetésével, mint 0–9 millió és 9–18 millió forintos sávokkal) és a számlázási határok átalakításával továbbra is a kata keretei között tudják folytatni a működésüket.

A kamara szerint egy ilyen alsó és felső sáv esetén ezeket az összegeket valahol 70-100 ezer, illetve 120-150 ezer forint körül lehetne megállapítani, a megfelelő adatelemzések alapján.

Fontos szempont, hogy ez a szektor körülbelül 30-50 százalékos költséghányaddal működik. A szektornak a sajátossága, hogy a jelentős lakossági forgalom miatt erős a bevételeltitkolási lehetőségük, miközben az ellenőrzésük nehéz, így a kata kedvező lehetőségei a fekete vagy szürke működésük legális alternatívája. Az általános szabályok szerinti adózáshoz képest kedvezőbb adómérték a gazdaságfehérítési cél érdekében esetükben továbbra is megtartandó.

A szellemi foglalkozású vállalkozók, azaz a koncentrált ügyfelű katások

Nagyjából 100-150 ezren a kata eredeti célján túlmutatóan, de a kamara szerint […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/06/16/ado-kata-parragh-laszlo-vita-bkik-javaslat-online-konzultacio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Sorra törli járatait a Wizz Air, egyre több a panasz, hogy elmarad a segítség

Sorra törli járatait a Wizz Air, miközben az utasok folyamatosan arra panaszkodnak, hogy nem kaptak …