2022. július 1., péntekMa Annamária napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 396,00 Ft | USD: 379,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
2022.07.01. Annamária Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 396,00 Ft | USD: 379,00 Ft | CHF: 397,00 Ft

Az őrült magyar bonbonkirály Amerikában

Hősünk Kérszigeti Dékány Mihály néven született Cegléden, 1870-ben (márványtábla őrzi az emlékét a városban). Kiskorától a cukrászmesterség érdekelte, így 12 évesen már inasként sürgött-forgott az édességek mellett. Aztán elkerült a nagy hírű csokoládékészítő mester, Gerbeaud Emil manufaktúrájához.

A cári udvartól meg sem állt Amerikáig

Dolgozott Németországban, Svájcban, Monte-Carlóban, Kijevben, majd Moszkvában is, ahol a különleges ízesítésű bonbonjai miatt a cári család alkalmazta. Mivel II. Miklós állandóan az anarchisták célkeresztjében állt, ezért Dékány csak úgy készíthette a bonbonjait, hogy közben a cári udvar egy magas rangú tisztje figyelte, nem tesz-e valami oda nem illőt a golyócskákba. Aztán a politika az ő életébe is beleszólt: mivel Oroszország Magyarország ellen (még az Osztrák-Magyar Monarchia fennállásában) harcolt az I. világháborúban, Dékány hamarjában egy szibériai munkatáborban találta magát.

A különc bonbonkirály 1936-ban, 66 éves korában aludt el örökre.

Forrás: Újságmúzeum.hu, Sopronmedia.hu és Magyarkonyhaonline.hu

Hirdetés

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20220426-magyar-cukraszmester-amerikai-bonbonkiraly.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Sorra törli járatait a Wizz Air, egyre több a panasz, hogy elmarad a segítség

Sorra törli járatait a Wizz Air, miközben az utasok folyamatosan arra panaszkodnak, hogy nem kaptak …