2022. augusztus 10., szerdaMa Lörinc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.10. Lörinc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft

A klímaváltozás miatt a csoki, a bor és a kávé is veszélyben van

Az extrém időjárási körülmények lehetetlenné tehetik, hogy egyes növények úgy fejlődjenek, ahogy eddig megszoktuk, ezért vannak olyan élelmiszerek, amelyekről talán le is kell majd mondanunk − derül ki a Euronews cikkéből. A lap öt olyan mindennapi ételt és italt gyűjtött össze, amelytől a klímaváltozás miatt talán végleg búcsút kell vennünk.

A listán elsőként a kávét említik. Olyannyira hatalmas a kereslet a kávé iránt, hogy tavaly összesen tízmilliárd kilogramm kávébabot kellett termelni, hogy minden igényt kielégítsenek. Latin-Amerikában egyre emelkedik az átlaghőmérséklet, ami miatt a levélrozsda nevű gombás megbetegedés egyre nagyobb pusztítást végez az ültetvényeken. Nem ez az egyetlen probléma, hiszen egyre kevesebb az olyan terület is, amely alkalmas a kávétermesztésre.

A lista második helyére a csokoládé került fel. A kakaóbab termesztéséhez nagyon különleges körülményekre van szükség, ami miatt szinte csak esőerdőkben lehet termeszteni. Az előrejelzések szerint a termesztéshez alkalmas területeken 2050-re 2,1 fokkal nőhet ezeken a területeken a hőmérséklet. Ennek hatására luxuscikk lehet majd a világ egyik legkedveltebb édessége.

A banán az egyik legnépszerűbb gyümölcs a világon, azonban ezt is fenyegeti a klímaváltozás. 2070-re ugyan növekedni fog a termesztésére alkalmas terület, de a vízhiány miatt csökkenhet a termelt mennyiség. Ha ezt meg is oldanák a termesztők, nem biztos, hogy el tudnák kerülni azt a gombás betegséget, ami a banánokat támadja.

Hirdetés

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/10/31/etel-ital-koffein-gyumolcsok-bor-klimavaltozas-kave-csokolade/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Enyhe gyengüléssel kezdte a napot a forint

Az eurót a hétfő esti 394,27 forint után 394,57 forinton jegyezték kedden reggel, a dollár …